Защо черният шоколад е полезен за здравето?
Черният шоколад има много полезни свойства – това го знае всеки

shokolad
Но, преди да кажем защо черният шоколад е полезен за здравето, трябва да напомним, че той съдържа и немалко количество мазнини. С това е добре да се съобразят онези, които искат да отслабнат.

Черният шоколад полезен за сърцето

Изследвания са установили, че употребата на черен шоколад 2-3 пъти седмично понижава кръвното налягане. Черният шоколад подобрява притока на кръв и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Друга полза е, че черният шоколад е вкусна профилактика на атеросклерозата.

Черният шоколад подобрява мозъчната функция

Когато се използва черен шоколад се подобрява когнитивната функция. Това е така, защото той подобрява притока на кръв – не само в сърцето, но и към мозъка. Затова тъмният шоколад намалява риска от инсулт.

Този невероятен и вкусен продукт също така има свойството да подобри настроението, тъй кат съдържа фенилтиламин – вещество, което се произвежда от мозъка, когато сме влюбени. Това вещество насърчава мозъка да произвежда ендорфини, и затова употребата на черен шоколад може да ви направи по-щастливи.

Контрол на кръвната захар

Тъй като тъмният шоколад помага за здравето на кръвоносните съдове и кръвообращението, това е и много полезно за предотвратяване на диабет тип 2. Флавоноидите в тъмния шоколад помагат на клетките на организма да функционира нормално и да използват природния инсулин по-ефективно. Черният шоколад също така има нисък гликемичен индекс, и по този начин не предизвиква рязко покачване на кръвната захар.
Добавете коментар

Вашият email не се публикува