Защо черният шоколад е полезен за здравето?

Черният шоколад има много полезни свойства – това го знае всеки

shokolad Но, преди да кажем защо черният шоколад е полезен за здравето, трябва да напомним, че той съдържа и немалко количество мазнини. С това е добре да се съобразят онези, които искат да отслабнат.

Черният шоколад полезен за сърцето

Изследвания са установили, че употребата на черен шоколад 2-3 пъти седмично понижава кръвното налягане. Черният шоколад подобрява притока на кръв и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Друга полза е, че черният шоколад е вкусна профилактика на атеросклерозата.

Черният шоколад подобрява мозъчната функция

Когато се използва черен шоколад се подобрява когнитивната функция. Това е така, защото той подобрява притока на кръв – не само в сърцето, но и към мозъка. Затова тъмният шоколад намалява риска от инсулт.

Този невероятен и вкусен продукт също така има свойството да подобри настроението, тъй кат съдържа фенилтиламин – вещество, което се произвежда от мозъка, когато сме влюбени. Това вещество насърчава мозъка да произвежда ендорфини, и затова употребата на черен шоколад може да ви направи по-щастливи.

Контрол на кръвната захар

Тъй като тъмният шоколад помага за здравето на кръвоносните съдове и кръвообращението, това е и много полезно за предотвратяване на диабет тип 2. Флавоноидите в тъмния шоколад помагат на клетките на организма да функционира нормално и да използват природния инсулин по-ефективно. Черният шоколад също така има нисък гликемичен индекс, и по този начин не предизвиква рязко покачване на кръвната захар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  1. Черният шоколад съдържа много повече какао от нормалния! Какаото пък съдържа алкалоида теобромин! Алкалоидите са наркотици!! Как може да се лъжат хората да ядат наркотици?!? Черния шоколад предизвиква много по-бързо и по-силно пристрастяване от обикновения!! Изчерпва резервите на допамин в мозъка и след като му мине ефекта с доброто настроение, щастието и еуфорията, настъпва безсъние, отпадналост и депресия! Човек не е годен за нищо! Да не говорим, че съдържащите се в какаото и кафето алкалоиди водят до подагра!!