За и против ранната закуска

Няма логични аргументи против ранната закуска

Експертните становища за това дали трябва да се яде на закуска, се разминават

Няма логични аргументи против ранната закуска
Няма логични аргументи против ранната закуска

Въз основа на това има поддръжници и опоненти на ранното хранене? И какво по-добро да се яде за закуска?

Старата поговорка гласи: „Ставай в шест часа, обядвай в десет, лягай в десет вечерта – това удължава живота десет пъти по десет.“ Сега повечето хора закусват към десет преди обед, а много повече са онези, които не закусват, не обядват, а избират да се хранят веднъж на ден, но обилно. Последното води до оста проблеми със здравето.

Човечеството е започнало да закусва редовно през 19-ти век, когато се увеличава общото благосъстояние на хората. Сега онези, които са по-добре финансово също се хранят по-здравословно. Оттам и изключението, че не всички дебели хора са богати лакомници, които нямат насищане.

Аргументи „За“ ранната закуска

Поддръжниците казват, че обилната закуска след цяла нощ на сън, е за предпочитане, защото сутрин тялото се нуждае от витамини и хранителни вещества. Освен това, те вярват, че след почивка, тялото преработва храната много по-добре.

Налице са и много научни изследвания, според които хората, които отказват закуска са с наднормено тегло.

Аргументи „Против“

Поддръжниците на двете хранения, казват, че хората, които отказват закуска всъщност следват защитните механизми на тялото. Вечер храносмилателната система едва успява да се справи с храната, която се поема и на сутринта се включва системата за почистване – трябва да се изведат всички отпадъци, които са останали след храносмилането. Аргументите против ранната закуска са обикновено аргументи на хора, които се хранят късно през нощта или преяждат редовно. Има аргументи и изследвания, доказали следното: когато хората започват да закусват всеки ден, те губят тегло. Ето защо дори и само един аргумент „за“ да има, той е достатъчен, за да обори нездравословните схващания, спорен които закуска сутрин вреди на организма.

Изводът е, че народната мъдрост отдавна е доказала ползата от закуската. Ненапразно възрастните хора казват: Закуската изяж сам, обеда раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.