Вече е ясно: ензим предизвиква затлъстяването
Американски екип установи кой ензим води до затлъстяване и леност в средна възраст, съобщи ЮПИ

ензим
Източник на изображението: pixabay.com
Един ензим е виновен за излишните килограми, и учените вече знаят кой е той. Откритието може да доведе до създаване на нови лекарства за борба с наднорменото тегло.

Учените са давали на мишки на средна възраст медикамент, който потиска действието на ензима DNA-PK. Хранени били с богата на мазнини храна. Контролна група гризачи на същата възраст получавала същата храна, но без медикамента. Оказало се, че първата група наддала на тегло с 40% по-малко от контролната. Тя била и физически по-активната, докато при контролната група се наблюдавала загуба на енергичност.

Ензимът DNK-PK е наличен и при човека, но преди да бъде направен аналогичен експеримент с хора, не може да се каже дали действието му е като при мишките.

Резултатът от експеримента оборва сегашните виждания за причините, поради
които хората на средна възраст трупат килограми и се обездвижват.

„В нашето общество затлъстяването и спадът на физическата активност в средна възраст (30-60 години) се приписват на заседналия начин на живот и лошото хранене“, казва ръководителят на екипа д-р Джей Чун.

„Но ние установихме, че активността на ензима NK-PK нараства с възрастта. Освен това същият ензим допринася за натрупването на мазнини от храната.“ Установено е, че във възрастта между 30 и 60 г. човек наддава средно с 13,5 кг, въпреки че консумираната през този период храна намалява.
Добавете коментар

Вашият email не се публикува