Възпалено ухо – първа помощ и съвети за справяне с този проблем у дома

Случва се така, че почти всяко дете страда от възпалено ухо. Но, някои деца са предразположени към този проблем

възпалено ухо
Възпалено ухо може да бъде причината за много и неприятни болки. Как да помогнете на детето, които има възпалено ухо?

Малките деца често страдат от възпаление на ушите, особено през първите 3-4 години. Някои са по-предразположени и при тях всяка простуда протича с лека ушна инфекция.

Обикновено има болка, която се появява няколко дни след началото на настинката. По-големите деца успяват да посочат оплакването, а при бебетата признак е, че търкат уши и плачат продължително. Възможно е и телесната температура да се повиши. В такъв случай непременно потърсете консултация с лекар.

Медикаментите, които се прилагат при подобна симптоматика, действат по-ефикасно в ранния стадий на заболяването. С адекватно лечение възпалението минава за няколко
дни.

Ако детето няма температура, остава да се преборите с болката. В легнало положение тя се усилва, затова повдигнете главата с допълнителна възглавница.

Топлите компреси помагат в началото на болестта. Те обаче не се поставят на самото ухо, а около него. Навийте марля на няколко пласта, като направите отвор за ушната мида. Напое-те я с разтвор от спирт и вода в съотношение 1:1. Отгоре сложете памук, а след това кърпа.

Редувайте със сухи топли компреси. Децата обаче трудно ги понасят, както и електрическа възглавница.

Ако малкият пациент е пил сироп против кашлица с кодеин, същият медикамент ще му подейства и за обезболяване на ухото.

Щом изтича рядка гной, измийте със сапун и вода ушната мида, като внимавате да не проникне вода в канала. В ухото сложете тампон от стерилен памук. Ако при изтичането гнойта е раздразнила и зачервила кожата, намажете засегнатото място с вазелин. След консултация с лекар може да използвате и капки за уши, които спомагат за изтичането на секрета.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.