Този плод ще ви спаси от инсулт!

Могат ли пресните плодове и зеленчуци да предпазват от инсулт?

витамин с
Витамин С се намира в различни плодове и зеленчуци, такива като портокали, папая, чушки, броколи, ягоди и много други

Отговорът е да. Учените наскоро откриха, че онези плодове и зеленчуци, които имат високо съдържание на витамин С могат да предотвратят разкъсването на кръвоносните съдове в мозъка.

Според едно проучване, представено на Американската академия по неврология през 2014 г., храни, съдържащи витамин C могат да намалят риска от хеморагичен инсулт. Хеморагичният инсулт е по-често срещан, отколкото исхемичния и често води до смърт.

Не са малко плодовете и зеленчуците, които имат високо съдържание на витамин С. Според предпочитанията вие ще си изберете един от тях. Ако не обичате портокали и лимони, може да хапвате зелени чушки или зеле. Ако направите една салата от ситно нарязани чушки с лимон и зехтин, ще се подсигурите двойно.

В изследването са участвали 65 души, които са претърпели хеморагичен инсулт – разкъсване на кръвоносен съд в мозъка. Те били сравнени с група от 65 здрави доброволци. При всички участници в изследването е било проведено изследване, за да се определи нивото на витамин С в кръвта. При 41% от случаите са идентифицирани нормално ниво, 45% от нивото на витамин C е бил намален, а при 14% от участниците в експеримента се разкри сериозен дефицит на този витамин. Като цяло, хората, които са претърпели инсулт, е по-вероятно да имат ниски нива на витамин C, а здравите доброволци – нормални нива на витамин С.

Витамин С има много полезни свойства, като например участие в образуването на колаген – протеин, открит в костите, кожата и други тъкани. Също така известен недостиг на този витамин увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Както вече казахме, витамин С се намира в различни плодове и зеленчуци, такива като портокали, папая, чушки, броколи, ягоди и много други.

Включете тези вкусни и здравословни храни в диетата си. Това може да помогнете на вашето здраве и да се избегне смъртоносната болест инсулт.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.