Килограмите разболяват старите стави

стави

Опасно за всички стави!

Сътрудници на Калифорнийския университет доказаха корелация между наднормените килограми и опасни патологии на големите стави, способни да обездвижат даден човек. Същевременно експериментите свидетелстват категорично, че редукцията на теглото значително забавя дегенерацията на хрущялите в колянните стави.

стави
Опасно за всички стави!

Според експертните данни една трета от хората на възраст над 60 години страдат от остеоартрит – дегенеративно заболяване на стареещите стави, което влошава значително качеството им на живот и причинява инвалидизация. Учените считат, че основен рисков фактор за развитието на описаното нарушение е именно наднорменото тегло, граничещо със затлъстяване.

Учените коментират, че ако един остаряващ човек иска да съхрани своите стави и колене, той трябва да се бори с наднормените килограми. Колкото по-строен е силуетът му, толкова по-добре е това за неговия скелет. Доказателство за това са резултатите от изследването за зависимостта между прогресиращата дегенерация на колянните стави у 506 доброволци – и загубата на килограми чрез програма за редукция на теглото.

Всички доброволци от споменатото изследване са били с наднормено тегло и затлъстяване, а освен това те демонстрирали лека или умерена форма на остеоартрит. Медиците направили проверка как ще се развие заболяването, ако хората се съгласят да отслабнат. Всички те били разделени на три групи; в първата нямало отслабващи, във втората отслабването било символично, а в третата хората смъкнали по 10% от теглото си. След края на този етап било проверено състоянието на техните колянни стави чрез точни изследвания.

Изводът е в полза на отслабващите: логично – колкото повече килограми се смъкнат, толкова по-малки са дегенеративните изменения и износването на хрущялната тъкан в колянните стави. Учените не пропускат да припомнят, че остеоартритът на колянните стави се среща все по-често – това е свързано и с увеличената продължителност на живота, и с масовото напълняване и затлъстяване. На много хора им се налага просто да си сложат изкуствени стави, за да могат да продължат да се движат и живеят.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.