Спазването на пост с риба е най-добро решение за здравето

Пост с риба е най-добро решение за здравето. Затова всеки, който иска да спазва пост трябва да се съобрази със здравословното си състояние

пост
Медиците смятат, че 40-дневният хранителен режим с плодове, зеленчуци, варива и риба е подходящ за хора в добро здраве. Хронично болните е добре да се посъветват с личния си лекар, защото промененият прием на хранителни вещества може да наруши равновесието в организма и симптоматиката на заболяванията да се обосгри. Не се препоръчва да постят хората над 60-годишна възраст, децата под 18 години, бременните и кърмачките. При тях хормоналният дисбаланс може да бъде опасен, а той настъпва заради липсата на животински белтъчини, които съдържат незаменими аминокиселини.

Най-щадящ е режим, при който да изключите единствено месото

Организмът компенсира липсата му през други продукти от животински произход – яйца, мляко, сирене. Това обаче не е по канона, който изисква през първата седмица и после от 20 до 24 декември включително да се яде само растителна храна. През останалото време може и риба.

Диетолозите съветват да я консумирате много често. Тя е отличен източник на витамин D, селен, омега-3 мастни киселини и пълноценни белтъци, които се усвояват лесно от организма. Ще ви снабди с калций и фосфор, които сега не получавате от мляко, млечни произведения и месо. В рибата има големи количества от важните витамини А, Е, В1, В2, ВЗ, В12. Най-полезни са морските видове – скумрия, сьомга, херинга. Охладената риба е по-добрият избор пред замразената, пушената и консервираната. Печена или сварена на пара е по-здравословна от пържена.
Т.нар. хемово желязо през поста може да си набавите от риба и ориз. За да се абсорбира добре, е важно микроелементът да се приема с достатъчно витамин С. Аскорбиновата киселина присъства в зеленчуци и цитруси, които можете да включите като гарнитура.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.