Смартфоните нарушават баланса на химикалите в мозъка

Зависимостта от смартфоните става все по-голяма. Лошото е, че от нея са засегнати предимно подрастващи. Това обещава проблеми в бъдеще

смартфоните
Смартфоните са навсякъде около нас. Но, колкото и смарт да са, колкото и практични да са, те причиняват проблеми.

Учените от Корейския университет са изследвали мозъка на юноши с помощта на магнитно-резонансна спектроскопия. Проучването включваше 9 представители на по-силния пол и 10 жени. Средната възраст на участниците е била 15,5 години, съобщава Дейли мейл.

Доказано е, че доброволците са зависими от смартфона или интернет. 12 зависими участници са провели в продължение на 9 седмици за когнитивно-поведенческа психотерапия. Изследователите установяват, че зависимите юноши имат повишени нива на депресия, тревожност, импулсивност и тежка форма на безсъние.

Преди и след когнитивно-поведенческата психотерапия специалистите проведоха магнитно-резонансна спектроскопия. Този метод също се използва за изследване на мозъка на контролната група.

Изследователите оценили съотношението на нивата на гама-аминомаслена киселина (GABA) и Glx (глутамат и глутамин). GABA е инхибиторен невротрансмитер, а Gxx е възбудителен невротрансмитер.

Доброволците, които са зависими от смартфона и интернет, преди психотерапията, са имали значително повече GABA по отношение на Glx. Според учените повишаването на нивото на GABA може да доведе до редица негативни последици, например сънливост и тревожност.

И още по темата. Ново проучване, проведено в Bridgewater State University показва, че децата, които имат смартфони, са по-склонни да преживеят тормоз. Колкото по-малко е детето, толкова по-голям е рискът от тормоз. Освен това собствениците на смартфони често сами подиграват други, съобщава The Daily Mail. Най-често обект на подигравки стават хлапетата, чиито смартфони са по-стар модел.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.