Ако имате проблеми със съня – правете любов!

Ако имате проблеми със съня, правете любов. Вместо да пиете излишни хапчета – отдайте се на ласки с любимия човек

проблеми със съня
Проблеми със съня има все човек. В един или друг етап от време се сблъскваме с този проблеми. Често не знае как да действаме и какво да направим. Затова и взимаме погрешни решения. Но, учените имат обяснение, а както стана ясно – и решение, на този проблем.

Д-р Мишел Ластел от Университета в Куинсланд, Австралия казва, че сексът може да повлияе положително на способността на дадено лице да заспи. тази приятна новина съобщава РИА Новости.

Това заключение е направено въз основа на проучване на 460 души на възраст 18-70 години. Доброволците са споделили с екипа от специалисти, които са участвали в изследването, какво обикновено правят преди лягане. Те, също така, съобщили на лекарите и какво е качеството на съня им.

По този начин 64% от респондентите заявяват, че са спали по-добре, ако са успели да постигнат оргазъм заедно с партньора си по време на половото сношение, преди да си легнат. Въпреки това, с добро качество на съня може да се похвалят и онези, които сами си доставят удоволствие в леглото (50% от хората, които мастурбират).

Д-р Мишел Ластел подчертава, че сексът преди сън води до развитието на „биохимичен коктейл“, който се характеризира с високо съдържание на хормони като окситоцин и пролактин, и намаляване нивата на стрес хормона кортизол. Тази комбинация предизвиква усещане за спокойствие.

Плюс това, в тази ситуация работи чисто психологически ефект – сексът, преди сън помага на хората да спрат да мислят за проблемите. По този начин се освобождава и необходимото количество от хормона на съня – мелатонин.

Кога е най-добре да си легнете, за да се наспите пълноценно?

Учените изчислиха точния момент, в който трябва да си легнете, за да си починете пълноценно – 22 часа и 40 минути

пълноценно
Най-малко 37 минути преди да си легнете е задължително да престанете да се взирате в някакъв вид екран.

Дългото време, прекарано пред монитора на компютъра, екрана на телевизор или дисплея на мобилния телефон вечер, се смята за една от главните пречки пред дълбокия сън през нощта. Съвременният начин на живот е създал доста – стрес, алкохол, късно лягане, късно хранене, напитки с кофеин.

Зле на съня действа прекалено топлата спалня. Оптимална за заспиването е стай
на температура 16 градуса, твърдят учените. Ако в помещението е по-горещо, тялото се загрява и включва своята вентилация. Това обаче намалява кислорода му и пречи на съня.

Според изследванията човек спи на периоди от по 90 минути и в края на всеки от тях е фазата на дълбокия сън.

Дълбокият сънят е без бързо движение на очите под затворените клепачи. В тази фаза мозъчните вълни са синхронизирани и се преработва огромно количество данни.

Парадоксален сън се нарича фазата, съпроводена от бързо движение на очите под затворените клепачи. Тогава мозъчната дейност е като в-будно състояние.

Липсата на дълбок сън и недоспиването са опасни. Вдигат кръвното налягане и кръвната захар. Причина са и за увеличаване на телесното тегло, защото спада нивото на хормона за ситост лептин, а се покачва нивото на хормона за глад грелин.

Смята се, че недоспиването предизвиква болестта на Алцхаймер, при която има натрупване на токсичен амилоиден белтък в мозъка. Той се изчиства във фазата на дълбокия сън, но при безсъние остава.

Специалистите силно препоръчват да спите на отворен прозорец

Времето не е чак толкова студено, че да не се спи на отворен прозорец. Това е много, изключително много полезно за добрия сън и нашето здраве

отворен прозорец
Не е задължително да има отворен прозорец в самата спалня. Той може да се намира в съседна стая, но е важно вратата на спалнята да бъде отворена.

Когато вратата или прозорецът в спалнята през нощта са отворени, въздухът циркулира помещението. Това спомага за подобряване качеството на съня. До това заключение стигнаха специалисти по време на ново проучване, в което са взели участие 17 здрави ученици и млади хора. Изследователите в продължение на 5 дни изследвали съня на доброволците, съобщава The Daily Mail .

Участниците са прекарали времето за сън на отворени или затворени врати или прозорци. Температурата и влажността в помещенията бяха контролирани, а във възглавниците и на ръцете на доброволците били поставени сензори за движение. Също така, експертите измерили концентрацията на въглероден диоксид в спалните на участниците. В допълнение, доброволците попълнили въпросници и започнали да водят дневници на съня.

Изследването показа, че при затворен прозорец или врата, средното ниво на въглероден диоксид в спалнята е 1150 частици на милион, а при отворен прозорец или врата – 717 частици на милион. Отвореният прозорец намалява концентрацията на въглероден диоксид по-добре от отворената врата. Според учените, при ниско ниво на въглероден диоксид хората спят по-добре и по-рядко се събуждат през нощта.

По какъв начин молитвата влияе на физическото тяло?

Молитвата на вярващите е явление, което все повече интересува учените. Оказа се, че молитвата влияе на тялото по един особен, непознат досега начин

молитвата


На науката са известни три състояния на съзнанието – бодърстване, бърз сън и бавен сън. Но според специалистите съществува и четвърто състояние…

Специалисти от лабораторията по психо-физиология на санктпетербургския институт „Бехтерев“ правят глобално изследване с цел да установят променя ли се работата на мозъка по време на молитва. Експериментът се ръководи от доктора на биологическите науки Валерий Слезин, който извършва повече от 200 електроенцефалограми на главния мозък на хора, принадлежащи към различни конфесии и с различен социален статус. След като изучава получените данни Слезин прави извода, че по време на дълбока молитва кората на мозъка сякаш изключва. Възприемането на информацията от човека се извършва откъснато от мисловните процеси. Изследователите наричат това явление

МОЛИТВЕНО БОДЪРСТВАНЕ

Но за какво му е то на човека? Защо то може да се постигне само с помощта на специални духовни практики? По какъв начин молитвата влияе на физическото тяло?

В експеримента участва отец Кирил – настоятел на храма при Санкт-петербургския университет. Той добре знае, че по време на молитва свещеникът се потапя в особено състояние. А сега това е потвърдено и от медицинските изследвания. Разбира се, науката все още е далеч от разбирането как е устроена човешката душа.

Когато отец Кирил се потапя в молитва и влиза в състояние на молитвено бодърстване, Слезин се сблъсква с парадоксално, от гледна точка на човешката анатомия, явление – енцефалограмата на главния мозък на свещеника съответства на състоянието кома. Изследователят разказва: „Енцефалограмата на отец Кирил съответстваше на кома, когато липсва всякакво съзнание! Тоест може да се каже, че съзнанието сякаш живее извън мозъка, сякаш мозъкът не работи, но човекът е в съзнание…“.

В състояние на бодърстване в кората на големите полукълба на главния мозък преобладават т.нар. бързи биотокове с честота от 8 до 30 херца. Това са бета-вълните, съответстващи на повишена активност на мозъчната дейност, и алфа-вълните, произвеждани при понижена активност на мисленето.

В периода на сън мозъкът преминава на бавни тета- и делта-вълни, чиято честота се понижава до 3 херца.

Приспивната песен – първи урок за общуване между майката и детето

Приспивната песен датира от векове и присъства в традициите на всички народи по света

приспивната песен
МАЛКО ЗА БИОРИТМИТЕ

Изследователите разграничават четири основни биоритъма на човешкия мозък: алфа—биоритъм на спокойното бодърстване, активиращ се, щом затворим очи; бета – ритъм на активната мозъчна дейност, на обикновеното дневно съзнание; Делта – биоритъм на дълбокия сън, и биоритъм тета – най-слабо изученото състояние на мозъка, своеобразна междинна фаза между режим алфа (когато човек е затворил очи, но все още не спи) и делта (дълбокия сън). В такова състояние е изключено критичното мислене и информацията постъпва направо в подсъзнанието. Именно върху този уникален механизъм на съзнанието е основана
медитацията, както и обучението насън, хипнозата и др.

Заспиващият човек преминава през всички биоритми и дотига до тета-ритъма, когато му въздействат приспивните песни…

ОБУЧЕНИЕ НАСЪН

Във всички култури по света люлчината песен съдържа определени персонажи и събития. По този начин малкият човек получава много значима информация за себе си и за заобикалящия го свят.

Често се различават приспивни песни за момиченца и за момченца. На момиченцето пеят, че когато порасне, ще ста-недомакиня, красавица, помощница. А на момчето – колко силен, смел и трудолюбив ще порасне. Възприеманата безкритично и без бариери информация в момента преди заспиването програмира детето.

Съществува дори направление в обучението по чужди езици, когато думите и изразите се изпяват или се преподава на фона на приятна и успокояваща музика. Така запомнянето многократно се увеличава. Люлчината песен спомага и за общуването на детето с майката, тя е неговият първи опит за комуникация с хората. Бебето постепенно свиква с езика като средство за общуване между хората, започва да различава в речевия поток думи и фрази. Много изследователи смятат, че интимното чувство на родната реч възниква много по-трайно благодарение на люлчините песни.