Рак на стомаха – най-страшното поражение за храносмилателната система

Храносмилателната система има две задачи – да преработи храната във вещества, от които тялото се нуждае, и да изхвърли излишното

рак на стомаха
Рак на стомаха – най-страшното поражение за храносмилателната система

За тях работят заедно доста органи – уста, стомах, черен дроб, черва и жлъчка и др. Но има и неизвестни факти за работата на тази система.

Но дори човек да виси с главата надолу, мускулите на хранопровода са достатъчно силни, за да изтласкат храната в стомаха. Това мускулно избутване се нарича перисталтика.

Ензимите имат и други приложения, освен да разграждат храната. Използват се в медицината и в бита – например в перилните препарати.

Основна роля в усвояването на храната играят тънките черва, които заемат 2/3 от тракта. Те я разтварят, абсорбират полезните вещества и ги пускат в кръвта.

При дължина 6,7 м и диаметър 2,5 см червата имат площ 1,8 кв. м. Всъщност обаче тя е колкото тенис корт заради безбройните гънки по тях.

Заради бактериите в червата храната ферментира и се отделя газ. Той се смесва с погълнатия въздух и излиза от тялото през устата или ануса. Каквото не може да се усвои, минава в дебелото черво и там се разгражда от бактерии. Те също отделят газове.

Ракът на дебелото черво е вторият най-смъртоносен рак.

Храносмилателната система е застрашена от доста видове рак, като смъртността е по-висока, отколкото при рака на която и да е друга система от органи в човешкото тяло.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.