При световъртеж отпушете ушите и направете ето тези упражнения!
Има много рецепти и съвети за световъртеж. Важно е да намерите причината, която го предизвиква, и да се започне лечение

световъртеж
При световъртеж може да облекчите състоянието, като отпушите ушите и направите ето тези две упражнения.

В ушния канал се натрупват калциеви соли и в един момент го запушват. Запушеното ухо също може да причини световъртеж. Затова е добре да се ползват неагресивни методи за отпушване на ушите.

Сипва се в ухото малко затоплено олио и то отпушило канала. Ето как се прави –
1-2 ч.л. олио или зехтин се сипват в чашка за ракия. Тя се поставя в по-голям съд с гореща вода така, че водата да не се смеси с олиото. Щом то се затопли, но без да е станало горещо, се сипва внимателно в болното ухо. Човекът трябва да лежи настрани 5 минути и ухото да е на равно, за да не изтече олиото. После се обръща на другата страна, като възглавницата трябва да е застлана с кърпа. След малко олиото се оттича на кърпата.

Оцет и спирт

Уши се отпушват и със смес от оцет и спирт в равни количества. Няма нужда от затопляне. Капват се в ухото на легналия настрани човек 5-6 капки от сместа и пак се изчаква малко. После той се изправя да седне и течността излиза.

Ако световъртежът не върви заедно с други тревожни симптоми, той минава със следните две упражнения, използвани в клиничната практика.

1. Седнете на диван или легло с изправен гръбнак. Легнете настрани с леко повдигната глава, така че носът да е вирнат под 45 градуса. Лежете така 30 секунди и се изправете. Повторете същото движение, лягайки на другата страна.

2. Седнете на леглото и завъртете глава наляво под 45 градуса. Сложете възглавница зад гърба си така, че при лягане рамената ви да опрат в нея, а не главата. Легнете бързо назад с лице нагоре все така под ъгъл от 45 градуса. Изчакайте 30 секунди, завъртете главата под 90 градуса и изчакайте още 30 секунди. Легнете на дясната си страна, като отново завъртите главата така, че да гледа към тавана, за още 30 секунди.
Добавете коментар

Вашият email не се публикува