Пет вида пъпки има при акне
При акне кожата се покрива с неприятни пъпки, които често не си приличат помежду си. Това е така, защото има пет вида пъпки

при акне
При акне, особено ако е избило не само при лицето, консултацията със специалист е задължителна.

Не е никак приятно да си пъпчив, но това е резултатът от хормоналните бури в пубертета, а и след това. Някои се изприщват инцидентно, на други им се случва всеки месец, а хроничното акне е най-лошото.

Акне (не някоя пъпка тук или там) има, когато се вдигне нивото на андрогените (мъжките полови хормони) в тялото. Тогава потните жлези секретират повече мазнина (себум) около фоликулите на космите. Тя ги запушва и мъртвите кожни клетки се натрупват вътре. Иначе те се издигат на повърхността на кожата и се отмиват. В запушените пори се събират и бактерии, на които имунната система реагира. Така мястото около фоликула се зачервява.

Но не всички пъпки причиняват възпаление.

При акне има 5 вида пъпки

• Комедони. Биват отворени и затворени. Не се възпаляват. Белите и черните точки са комедони.

• Кисти. Подкожна инфекция. Съдържат гной и са подути, но нямат връхче. Дълготрайни са и понякога болезнени.

• Нодули. Също издуват кожата и болят, но в тях няма гной.

• Папули. Изпъкнали червени пъпки, но без връхче.

• Пустули. Това са папули с гной с бяло или жълто връхче.

Освен хормоналните промени акне може да причинят и някои медикаменти (кортикостероиди, за туберкулоза и съдържащи литий), млякото, бялото брашно и захарта, стресът, почистващите препарати и козметиката. При жените акне може да се появи по време на менструация или бременност и при т.нар. поликистозна матка.
Добавете коментар

Вашият email не се публикува