Нощна апнея съсипала здравето на великия композитор Брамс

Тръгвайки си след изискана вечеря, знаменитият немски композитор Йоханес Брамс казал: „Ако съм забравил да оскърбя някого, извинете ме!”


Ужасният характер на музиканта е пословичен. А на младини Брамс се слави с репутацията на красив мъж, при това много мил човек! Какво пред извиква тази рязка метаморфоза? Отговора на този въпрос открива… лекарят пулмолог и професор от Пенсилванския университет Мичъл Марголис…

НОЩНА АПНЕЯ

Доктор Марголис се числи към неформалната група учени, които в свободното си време изучават болестите на великите хора. Той с основание смята, че това може да помогне по-добре да се разбере животът им и което е по-важно – творчеството им.

Йоханес Брамс заинтригува Марголис с внезапното си превръщане от изящен и вежлив денди в раздразнителен и небрежен дебелак. Композиторът става толкова безразличен към външността си и към мнението на околните, че се появява по улиците на Виена небръснат и облечен като клошар. И при това спи едва ли не ходейки – във всеки случай, за радост на виенските туристи, често е забелязван да спи в кафенетата.

Последният факт предизвиква интереса на професора. Той изучава историята на заболяването” на композитора, пръсната в многобройните спомени на съвременниците на Брамс. И разбира, че раздразнението, агресивността, разсеяността и слабата памет на музиканта, които всички приписват на особеностите на възрастта му, в действителност са част от симптоматиката на болестта апнея, накратко казано – спиране на дишането.

Характерно за това заболяване е, че по време на сън се свива просветът на горните дихателни пътища вследствие на увеличаването на сливиците, мъжеца и мекото небце. Всичко това препятства потока на въздуха при вдишване. Човек започва да хърка, пробужда се от недостиг на кислород, след няколко минути заспива, за да се събуди отново.

Някои страдалци могат да се събуждат и заспиват стотици пъти за една нощ

В резултат идват сънливостта денем, главоболието, нарушението на концентрацията на вниманието, отслабването на паметта, раздразнителност и депресия. Всичко това би развалило характера на всеки.

Прието е да се смята обаче, че заболяването изобщо не се е отразило на творчеството на немския композитор. И в същото време именно Брамс е автор на най-известната… приспивна песен. Той я е написал като подарък за приятел, на когото му се родила дъщеричка. Но смеем да предположим, че музикантът все пак е опитал да облекчи собствената си участ. Може би се е надявал, че тази очароваща музика ще му помогне най-накрая да поспи…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.