На какво се дължи посивяването на косата?
Изследване на 6630 души е установило, че посивяването на косата е свързано с вариант на гена IRF4, който регулира производството на пигменти

Косата може да побелее поради много и различни причини.

косата
При определени варианти на гена няма производство. Ако косата на бащата посивее на 30 г., а на майката – на 60, децата им ще се сдобият със сребриста коса или рано като бащата, или късно като майката, а не на средноаритметичната им възраст.

Гените са главният, но не и единственият фактор, определящ кога нашата коса започва да сивее. В течение на живота косите могат да променят оттенъка си няколко пъти. Веднъж посивели обаче, е невъзможно да се върне цветът им.

Фактори, които ускоряват посивяването на косата

• Проблеми с черния дроб. Той е „фабрика“ за пигменти. При заболяването му синтезът им намалява и косъмът избледнява, а после губи цвета си.

• Ленива щитовидна жлеза. При нея обменните процеси се забавят и това влияе на образуването на пигмента, който дава цвят на косъма.

• Стрес. Според трихолозите, които се занимават с проблемите на косата, особено й вреди едно вещество – невропептид, което се синтезира при стрес. То нарушава връзката между меланина и белтъците в косъма и пигментът не може да се задържи в него. Но това е бавен процес, така че историите как някой е побелял за една нощ, са по-скоро измислица.

• Недостиг на витамини и минерали. Дефицитът на мед, цинк, желязо, манган и витамини от група В също предизвиква ранно по-сивяване на косата.

• Нарушения в белтъчния обмен. Недостигът на белтъчини, причинен от някаква болест, спазването на строги диети са фактори, които оказват влияние на цвета на косата. Нужен е специалист по хранене, който да изготви индивидуален режим.

Прекомерното излагане на слънце и
действието на UV лъчите, честото боядисване и неправилните грижи за косата я правят по-суха и чуплива, но не могат да провокират ранното й посивяване.

Не бива да се бърка обезцветяването на косата с посивяването й. Сивеещата коса е плътна, еластична и лъскава, а обезцветената е суха, тънка, чуплива и на светлина е като прозрачна.
Добавете коментар

Вашият email не се публикува