Умерените слънчеви бани може да изчистят лятната екзема

Лятната екзема е много досадна най-вече поради сърбежа и факта, че няма как да остане скрита, защото обикновено засяга откритите части

лятната екзема
Причината за лятната екзема в класическия случай е съчетаването на два неблагоприятни фактора – въздействието на полените от цъфтящите треви и силната слънчева радиация, която манипулира имунната защита. В клетките на кожата се стартират т.нар. инфламазоми -комплекс от белтъци, който участва във възпалителните механизми.

Тези протеини са част от вродената имунна система. Активират се, когато подозират, че в организма навлизат опасни за здравето микрочастици. За хората с предразположение към алергии в ролята на опасност може да са съвсем банални за останалото население вещества, на които тялото реагира като на смъртна заплаха.

Няма значение дали са тревни полени или прашец от бреза например. Молекули се свързват с клетъчните рецептори и инфлама-зомите предизвиква възпалителна реакция, която допълнително се увеличава от високоенергийните В лъчи. Ако се открият био-маркери, които да отсяват кои хора ще реагират с екзема на комбинацията, може да се прави профилактика чрез съобразяване с факторите на околната среда – пика на цветен прашец и прогнозите за ултравиолетовата активност.

Друг фактор, който провокира лятна екзема при предразположени към алергия хора, са акарите. Някои дерматолози допускат, че дори стресът може да предизвика сърбеж и разраняване на кожата.

В основата на всяко лечение на алергия е избягването на агентите, които я провокират. Но полените са микроскопично малки. Няма как да видите и колко силни са ултравиолетовите лъчи.
Затова специалистите препоръчват като профилактика поне избягването на продължителен плаж.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.