Магическите и лечебни свойства на трицветната теменужка

Ние всички познаваме теменужката като идеалното растение, но колко от нас осъзнават, че в допълнение към красотата това прекрасно цвете има и незаменими лечебни свойства?

 

лечебни свойства теменужка

Днес са познати повече от 500 вида теменужки, но не всички имат лечебни свойства. Някои видове са едногодишни, но повечето от тях растат в продължение на години, дори десетилетия. Най- често срещаният тип са декоративните теменужки.

Трицветната теменужка се открива в много страни по света. Тя не изисква специални грижи и може да вирее еднакво добре както в гората, така и в градската градина и на балкона на някой апартамент.

Може би единственият недостатък на трицветната теменужка е отровата, която се съдържа в семената й. Тя може да причини стомашно разстройство при домашните любимци.

От древни времена теменужката се смята за символ на любов и вярност. Може би затова растението и до днес може да се намери в почти всеки дом. Виолетката е и цветето на Свети Валентин. Ако я отглеждате, домът ви ще бъде защитен от кавги и разправии. Освен това, старите жени казват, че теменужката привлича любовта и ако имате неомъжено момиче или самотна жена сред познатите си, подарете й теменужка, за да привлече желания човек.

Лечебни свойства на теменужката се дължат на нейния богат химичен състав. Установено, че теменужката в богата на флавоноиди, алкалоиди, гликозиди, каротеноиди. Също в химическия състав на теменужката влиза и етерично масло, аскорбинова киселина и полизахариди.

Като правило, в народната медицина се използва надземната част на растението. Отвари и запарки , приготвени с теменужка се използват за лечение на настинки, бронхит, болки в гърлото, проблеми с пикочната система.

Тинктурата от виолетки е отлично противовъзпалително средство при зъбобол, а мехлемите и чайовете могат да се справят с много кожни заболявания. Използването на теменужката в комбинация с други прави възможно лечението на стомашно-чревни разстройства, подагра, заболявания на ставите, на сърдечно-съдовата система, хрема , кашлица и дори епилепсия .

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.