Косата побелява заради нарушена обмяна?

Стресът е най-често соченият виновник за побеляване на косата. Вярно е, но не е само постоянното напрежение

По-често причината са нарушения в обменните процеси.

Точно затова лекарите съветват при ранно побеляване да се направят изследвания. По принцип то е признак за стареенето на организма. С течение на времето космените фоликули започват да произвеждат по-малко меланин – пигмента, който дава цвета на косата. Космите не само се обезцветяват, но стават и по-тънки, защото са кухи поради липсата на меланин.

Когато побеляването настъпва в млада възраст, е възможно да има здравословни причини, които влияят върху производството на пигмента

Отделни бели косми започват да се появяват още след 20 години. Обикновено първо са на слепоочията, после на темето. Те обаче са единични и не променят видимо общия цвят на косата. При жените за ранно може да се смята значително побеляване преди 45 години. При тях средностатистически то настъпва около 10 години по-късно отколкото при мъжете, които започват да посивяват някъде след 35 години.

Кога ще забележите бели коси зависи в голяма степен от наследствеността. Според изследванията виновният ген е IRF4, който регулира производството на пигменти.

Причините за ранно побеляване на косата обаче не са докрай изяснени. Фактор, който го ускорява, може да е проблем с черния дроб. При заболяването му синтезът на пигменти намалява и косъмът избледнява, а после губи цвета си.

Болести на щитовидната жлеза, при които обменните процеси се забавят, също влият при образуването на пигмента на косъма.

Възможна е връзка със заболявания като анемия и гастрит, с автоимунни болести. Твърди се, че тютюнопушенето също има отношение към ранното побеляване, както и противозачатъчните медикаменти.

На косата особено вреди веществото невропептид, което се синтезира при стрес. То нарушава връзката между меланина и белтъците в косъма, вследствие на което пигментът не успява да се задържи.

Нарушенията в белтъчния обмен могат да са причинени от строги диети. До него води дефицитът на мед, цинк, желязо, манган и витамини от група В.

Според някои теории по-предразположени към побеляване са вегетарианците, защото при тях има по-голям риск от недостиг на витамин В12.

Медиците съветват при появата на първи сребристи косми да разберете какви микроелементи не достигат в организма ви. Това става със спектрален анализ на косата. Според резултата лекарят ще ви препоръча подходящи хранителни добавки. Така може да забавите побеляването.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.