Кои са храните, които свалят кръвното налягане?

В аптеките има цели рафтове с лекарства за понижаване на кръвното налягане

кръвното налягане
Може да откриете и много рецепти от народната медицина за сваляне на кръвното налягане. Но човек може да опита да повлияе на кръвоносните си съдове първо „с добро“. Поне няма да има странични ефекти като при медикаментите.

Чесънът е най-популярното „хапче“ срещу хипертония от кухненския шкаф на българина. От него обаче остава лош дъх, а и не се наяждаш. Напротив, чесънът стимулира апетита.

№1 по бърз ефект върху кръвното е червеното цвекло благодарение на нитратите в него. Тялото ги разгражда до азотен окис, който разширява артериите и така се намалява налягането върху стените им. По-силен е ефектът на цвеклото върху систолното налягане (понижава го с 4 до 8 мм, а диастолното с 5 мм).

Измереното кръвно съобщава 2 числа. Първото е „горно“ и е за налягане в артериите при свиване на сърдечния мускул. В медицината то се нарича систолно. „Долното“ (диастолното) отчита натиска на кръвта върху артериалните стени, докато сърцето си почива между два удара.

Нормално е кръвно до 120/80, а хипертония има след 140/90. Буферните стойности между двете мерки се смятат за прехи-пертония. При нея рядко има нужда от специално лечение, но се препоръчва промяна в начина на живот. Лекарят казва: повече ходене, спорт, спиране на цигарите.

Сред храните, които свалят кръвното, са и овесените ядки заради техните водно-разтворими фибри

При ферментацията в червата тези влакна произвеждат биопродукти, които директно понижават кръвното. С 60 г овесени ядки на ден или 25 г овесени трици систолното налягане се сваля средно с 2,7 мм, а диастолното – с 1,5 мм.

Понижават кръвното и богатите на витамин С плодове и зеленчуци, но ефектът е отчетлив при голяма концентрация на витамина. В една порция пресни плодове или зеленчуци има 10-40 милиграма, а осезаемо сваляне на кръвното има при около 500 милиграма.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.