Как да изгледаме млади и здрави след 40 години?
Какви грижи за кожата трябва да полагаме, когато минем 40 години? Истината е, че грижата за кожата трябва да е двустранна

40 години
Как да изгледаме млади и здрави след 40 години?
40 – 50 години

Процесът на забавяне производството на колаген продължава. Намалява работоспособността на лимфната система, което усложнява извеждането на токсините и причинява отоци. Спада нивото на естрогена, в кожата става по-суха и по-плътна. Натрупаният ефект от слънчевото въздействие се проявява във вид на пигментни петна.

Нужни продукти: повече богати на антиоксиданти пресни зеленчуци за детоксикация и овлажняване. Основните хранителни мазнини, получавани от мазна риба, ядки и семена, също способстват за запазването на влагата. Продукти, съдържащи фитоестрогени (соя, елда, нахут, ленено семе), помагат за балансиране на хормоналния фон.

50 – 60 години

Първо върху ръцете, а след това и по цялото тяло започват да се появяват пигментни петна. Кожните клетки получават с 30% по-малко овлажняване, поради което кожата увисва и става тънка, суха, на люспи. Възрастовите хормонални нарушения водят до загубата на еластичност.

Нужни продукти: протеините, ярките плодове и зеленчуците ще ви помогнат да балансирате нивото на захар и на хормоните. Богатите на бетакаротин жълти й червени зеленчуци способстват за растежа на нови кожни клетки.

60 – 70 ГОДИНИ

Съединителните тъкани в организма стареят, в резултат на което кожата губи още еластичност, увисва по предмишниците и бедрата. Намалява общата мускулна маса.

Нужни продукти: продължавайте с протеините и се погрижете за източници на вит. D (бобови, яйца, мазна риба). Все по-важни стават антиоксидантите, получавани от пресните плодове и зеленчуци.

Какво да избягвате във всяка възраст?

Наситените мазнини, рафинираните масла и полуфабрикатите съдържат ускоряващи стареенето свободни радикал и. Но не бива напълно да се изключват мазнините, тъй като това води до изсушаване на кожата. Рафинираната захар и бялото брашно причиняват повишаване на кръвната захар и на инсулина в кръвта, което води до задържане на натрий в бъбреците. Това, както и високото съдържание на сол в готовите продукти способства за задържане на течности и до отоци.
Добавете коментар

Вашият email не се публикува