Излишните килограми и хормоналните нарушения

Понякога, независимо от правилното хранене и физическите упражнения килограмите ни не намаляват. В такива случаи е много вероятно да има хормонални проблеми.
Обикновено причинатите за наднорменото тегло се смятат преяждането и липсата на физическо натоварване. Но в медицинската практика се срещат хора, които не могат да отслабнат, независимо, че се хранят правилно и спортуват. Тогава лекарите търсят причината в хормоните.
33111
Признаци за хормонални причини при наднормено тегло
Ако продължителната борба с наднорменото тегло не дава резултати, не е изключено, проблемите да са свързани с хормонални нарушения.

– Постоянна жажда
– Постоянна умора
– Депресивни състояния
– сухота на кожата, чупливост на ноктите и косопад
– Отичане на крайниците, проблеми със ставите
– Повишено кръвно налягане

Ако имате някой от тези признаци, заедно с постоянно чувство за глад, обърнете се към ендокринолог, за да ви направят анализ на кръвта и хормоните.

Кои хормонални нарушения влияят на теглото

– Нарушените функции на щитовидната жлеза. При това заболяване в организма се забавят процесите на обмяна на веществата.

– Метаболичен синдром. За него е характерен хиперинсулизъм. Инсулинът понижава нивото на захар в кръвта и задържа разграждането на мазнините. В резлутат след хранене човек остава гладен, а диетите за отслабване не помагат.

– Хиперкортицизъм. При това заболяване се изработва повече хормони глюкортикоиди. Затлъстяването често се развива в следствие на продължително лечение с кортикостероидни препарати. Също така е на лице нарушена обмяна на веществата, високо ниво на глюкоза в кръвта, хипертония, разстройство на половите функции, понижен имунитет и сърдечна недостатъчност.

– Ниско ниво на тостестерон при мъжете. Известно е, че тостестеронът регулира половите функции, но също така е отговорен и за изгарянето на мазнините и фармирането на мускулатурата в мъжкия организъм. За диагностика се назначава анализ на кръвта и нивото на тостестерон и лютеинезиращия хормон.

– Високо ниво на пролактин. Това вода до ниска концентрация на половите хормони и обмяна на веществата.

– Патология на хипоталамуса и хипофизата. С това са свързани ендокринните и метаболични нарушения. Причините за патологията са травми на главата и навика да се преяжда.

Как наднорменото тегло се отразява на хормоните?
Наднорменото тегло се отразява на баланса на хормоните. В частност мастната тъкан в областа на корема е хормонално активна. Тя препятства действието на инсулина, в следствие на което в кръвта се повишава нивото на захар. Също така мастната тъкан влия на производството на хормона лептин, което води до скокове на кръвното налягане.

Също така наднорменото тегло влия върху баланса на хормоните за половата и репродуктивна функция. Хормонът лептин блокира синтеза на тостестерона. В следствие на това мъжете имат проблеми с половия живот. При жените с наднормено тегло нивото на тостестерон е над нормата, което повишава риска от менструални нарушения, безплодие и осложнена бременост.

Как се лекува „хормоналното“ наднормено тегло?
Освен лекуването на основното заболяване, предизвикващо наднорменото тегло, голямо значение има лечебната физкултура, диетотерапията и различните видове физиотерапевтични лечения. Към тях се отнася озонотерапията, водолечението, светотерапията и др. Тези процедури, помагат да се нормализира работата на централната нервна система, обмяната на веществата и др.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.