С какви храни не може да се яде хляб?

sliced rye bread

По някаква причина много хора са създали навика да ядат хляб с абсолютно всякакви храни и продукти

sliced rye bread

И макар че следят теглото, внимателно изчисляват калориите, килограмите хвърчат нагоре, и все още не знаят как се яде хляб с ползи за здравето. Точно обратното: хлябът с конфитюр или картофи е нещо, което всеки от нас е научил от родителите си, а те пък – от своите родители.

По-възрастното поколение може да обясни тази привичка с факта, че са оцелели в момента, в който хлябът е бил основният продукт. Плюс това, било е време, през което е имало дефицит дори и на този толкова популярен и евтин продукт. Но сега хляб има за всички, наличен е в най-различни варианти и не е проблем човек да си купи колкото хляб иска.

Хлябът вреден ли е?

Ако някой пита дали белият хляб е вреден , ще отговорим с пълна увереност: „Да, и при това е много вреден!“ Колкото и вкусен да е белият хляб, в него няма хранителни вещества, пшеничното брашно губи всичките си полезни свойства, когато се обработва, а комбинация с дрожди (мая) не може да се счита за здравословна.

Учените са показали, че хората, които ядат бял хляб, освен проблемите с наднорменото тегло, имат склонност към сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Но общия въпрос дали хлябът е вреден за здравето или, напротив, трябва да бъде включен в диетата, си струва да бъде преразгледан. В зависимост от състава и технологията на приготвяне, хлябът може да увреди храносмилането и да го ускори. През последните няколко години безквасният хляб е с голямо търсене, тъй като се приготвя без дрожди и подобрява обмяната на веществата. Какво не може да се каже за хляба с мая: прекомерната му употреба може да причини дисбактериоза или подуване на корема.

Друг полезен вид хляб, който не трябва да се изключва от диетата, е ръжения хляб. Ръжения хляб има набор от витамини, които са особено необходими за човек през есента и зимата. Но хората със стомашна язва не могат да ядат такъв хляб. Ръженият хляб не е и за онези, които имат киселини в стомаха, гастрит и различни заболявания на жлъчката. В други случаи може да се консумира дори и при строга диета.

КАКВИ ПРОДУКТИ НЕ МОГАТ ДА КОМБИНИРАТ С ХЛЯБ

Кисело зеле

Понякога искате да ядете кисело зеле, но сте твърде мързеливи, за да приготвите картофено пюре или овесена каша, а хлябът винаги е на масата. Но яденето му с кисело зеле е изключително вредно. Такава комбинация от храни провокира ферментация в стомаха и подуване на корема.

Хляб със сладко

Тост с масло и конфитюр – о, колко вкусно и задоволително. Да, но това не е полезно. Такава закуска няма да задоволи апетита, а стомашните проблеми, и в допълнение излишното тегло са, гарантирани.

Гъби

Самите гъби са едни от най-трудните за храносмилане храни, не е напразно това, че диетолозите препоръчват децата под 14-годишна възраст да избегнат употребата на този продукт. За да се справят с такава тежка храна е трудно не само за едно дете, но и за възрастен, и ако добавите парче бял хляб, ще стане още по-трудно да се усвои гъбеното ястие.

Мазни храни

Тъй като белия хляб усложнява процеса на храносмилането, най-добре е да не се яде с месо или тлъста риба, а на мястото на белия хляб да се предпочете ръжен.

Хлябът може да се яде като отделно ястие и може да се комбинира със зеленчуци.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.