Гъбичките по краката – заразяване и лечение

Стъпалата трябва да са сухи

Стъпалата трябва да са сухи

Гъбичките по краката са едно от най-широко разпространените заболявания.

Причини, признаци и симптоми

Стъпалата трябва да са сухи
Стъпалата трябва да са сухи
Влажната среда, създавана от потоотделянето, затворените обувки – специални обувки, гумени ботуши, изкуствени чорапи, недостатъчно подсушаване на краката и нарушенията в кръвообращението са основните причини, които водят до появата на гъбичките и тяхното разпространение. Между пръстите на краката, особено между третия и четвъртия пръст кожата се люпи, почервенява и се пука. Понякога напукванета започва от стъпалата и преминава нагоре по крака. Това са т.нар „мокасинови гъбички“. При децата гъбичните инфекции се срещат по-рядко. Причината и до момента не е установена. Вероятно това се дължи на ускореното обновяване на клетките в тази възраст.

Гъбичната инфекция често е съпроводена със сърбящи мехури на стъпалата и от страни. Тези кожни дефекти могат да отворят път на бактериите, което води до възпаление на лифните възли и пътища, както и до заразяване на кръвта. Често гъбичната инфекция е етап към вторичното заболяване – бактериална инфекция на лимфните пътища.

1,уЗаразяването най-често се случва в басейни за плуване, сауни, от горни покривки в хотелите и под душовете на разни обществени спортни съоръжения.

Лечение
Докато не се появиха съвременните медикаменти против гъбични инфекции лечението беше дълго и ставаше изключително бавно. Поради тази причина пациентите недоволстваха и се отказваха дълго преди края на лечението.
Дори при добро кръвообращение нокътят на човек израства 3мм за четири седмици. Дължината на нокътя на големият пръст е около 15мм, което значи, че за лечението му са необходими 5-8 месеца. А ако има нарушено кръвообращение това време ще е още по-дълго.

Резултатите от лечението с външни средства не може да се нарече удовлетворително, понеже дори и съвременните препарати понякога не достигат до гъбичките дълбоко под ноктите.
Съвремените дерматолози при лекуване на гъбични инфекции се ръководи от няколко основни правила:

Ако е поразена външноста на нокътя, или са засегнати едини или няколко нокътя специалистите препоръчват външно лечение.

Лекарят може да препоръча безкръвно премахване на нокътя или някое от съвременните лекарства против гъбички – екзодерил например.
След премахването на нокътя е необходимо регулярно лечение на позанета тъкан в продължение на месеци, с антимекотични отвари. Но истината е, че при премахването на нокътя няма гарнция, че заболяването ще изчезне.

Когато има ярко изразено заболяване – поразени са повече нокти, има сърбеж и кожата е напукана лекарите съветват да се прилага вътрешно лечение. Назначаването на итраконазол по специална схема за три месеца или тербинафин – по таблетка дневно за три месеца.

Как да си помогнете в лечението
Не допускайте стъпалата ви да са влажни – носете кожени обувки, подсушавайте краката си след миене
Носете удобни обувки, обработвайте ноктите си с пиличка. Смисълът на всичко това е да предотвратите разпространяването на инфекцията.

Може би ще ви е интересно да прочете и някои народни рецепти за лечение на гъбичките ето тук

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.