Дюлята – идеално средство при малокръвие

Дюлята – този есенен плод не само приятно разнообразява менюто ни, но и е полезен при стомашно-чревни заболявания, малокръвие, женски болести


ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ДЮЛЯТА

Дюлята е необичайно богата на редица органични киселини – лимонена, ябълкова, винена. При това в нея присъстват и различни захари (предимно фруктоза) в количество от 5 до 12 процента! Тя изобилства с дъбилни и пектинови вещества и етерични масла.

Най-удивителното е наличието в дюлята на огромно количество желязо – в 100 г плод се съдържат цели две денонощни норми от този елемент.

Неслучайно в древността Авицена е смятал дъхавата дюля за прекрасно средство, укрепващо стомаха и възстановяващо черния дроб. Предписвайки сок от дюля с мед на своите пациенти, страдащи от разстройства на храносмилателната система, той не само ги лекувал, но и укрепвал здравето им, като цяло.

ДЮЛЯ ПРИ АНЕМИЯ

Тъй като в дюлята се съдържат едновременно две кръвотворни вещества – желязо и мед, които много по-добре действат в тандем, отколкото поотделно, тя се използва при лечението на всякакви видове малокръвие. Освен това е полезна и за всички, които се
нуждаят от допълнително „подхранване” с желязо – бременни, кърмачки, спортисти и бързо израстващи деца.

Препоръчителната доза е един изпечен със захар или мед плод от дюля три пъти дневно. Този „десерт” може да се замени със сока от три плода, който също трябва да се взема на 3 приема.
Добре е сокът да се смеси с мед. Освен това можете просто да добавяте парченца дюля в чая си – подобно на лимона, тя ще придаде на напитката неповторима и приятна киселина и чудесен аромат.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.