Драстичните диети съкращават живота

Опасни странични ефекти от драстичните диети вредят на здравето и съкращават живота

диети
Гладуването може да се прилага периодично. Например 1 разтоварващ ден в седмицата, в който се пие само чай и се ядат само плодове. По-дългото гладуване е опасно и за здравето, и за живота, ако е без надзор от лекар. С глад се свалят 200-400 г дневно, или 1,4-2,8 кг за седмица.

Но даже непълният отказ от храна може да се окаже непоносим за някого заради ограниченото разнообразие на продуктите. Първият недостиг, който организмът изпитва, е на белтъчини. Опасна е и диета, при която освен храната се ограничава и водата.

Макар гладуването да е с доказана лечебна сила, то не се препоръчва на прекалено възбудими хора и на страдащи от базедова болест и туберкулоза. В първите 3-4 дни гладът е мъчителен, човекът става сприхав, сънят му е неспокоен. Ако има хронично заболяване, настъпва рецидив. Езикът се покрива с гъсти бели налепи. В урината се появява ацетон, който се усеща и в дъха.
Развива се ацидоза (повишена киселинност). Тя минава за 7-10 дни, настроението се подобрява и езикът се изчиства. Спада и темпът на отслабване – губят се под 200 г на ден. Причината е, че организмът е минал на икономичен режим и пести енергийните си запаси от мазнини.

При продължаване на гладуването състоянието се влошава и се появява болка в сърдечната област. След още време без храна бъбреците дават засечки. Организмът е изгубил много соли, особено калий, който е важен за сърцето. В тази фаза има косопад, отоци и полиневрит заради недостига на белтъчини.

Когато тялото изразходва половината от белтъчините, настъпва смърт. Най-опасно е т.нар. сухо гладуване, при което организмът се лишава и от течности. Тогава се натрупват токсини, които те биха изхвърлили. Честото гладуване води и до психическа анорексия. При нея има пълна загуба на апетит и отказ от храна заради налудничав страх от напълняване, пише „Живот без рак“. Затова вместо с глад е по-добре да се отслабва с нискокалорична диета, макар за нея да е нужно по-дълго време.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.