За какво алармира болката отдясно в долната част на корема

За болката отдясно в долната част на корема може да има много причини, но ако е от апандисит, трябва да се бърза към лекарския кабинет

 болката отдясно
Първите 6 до 12 часа са критични – има опасност апендик­сът да се спука и да причини теж­ка инфекция в корема.
Сляпото черво (апендиксът) е разположен там, където се съе­диняват тънкото и дебелото черво. Достига дължина до 10 см, но е доста тънко. Не е съвсем ясно за какво служи. Смята се, че е закърняла част от храносмилателния тракт на предците ни, чието хранене е било доста по-различно от днешното. Това е атрофирал орган и човек може да живее без него.

Апандиситът е състояние на възпален, подут и пълен с гной апендикс. Обикновено това се случва, когато до него стигне инфекция или започне да се разлага храна, попаднала вътре.
Ако не бъде лекувано, до 48 часа възпалението пука сляпото черво, гнойта се разнася из цяла­та коремна кухина и предизвиква абсцес. Настъпва перитонит – смъртоносно увреждане на об­вивката на коремната кухина.

Апендиксът може да се възпали на всяка възраст, но е по-характерен при децата. Тяхното сляпо черво е късо и не е извито като при възрастните. По тази причина отворът му е по-широк и в него по- лесно може да попадне храна.

За апандисита има типични признаци

Първият е засилващата се болка. В началото тя е тъпа, започва в средата на корема близо до пъпа. После става остра и се пренася в долната дясна част на корема. Усилва се при ходене, при дълбоко поемане на дъх, при кашляне и кихане – това е един от най-характерните признаци. Възможно е да е съпроводена от повръщане, диария или запек. Не се изпускат газове и коремът става твърд. Температурата се вдига до 38 градуса, има втрисане. Ако апендиксът се спука, температу­рата се повишава още, пулсът се ускорява. При тези симптоми трябва да се отиде на лекар възможно най- скоро. За да диагностицира апандисит, той опитва с ръка корема и преглежда за подутина с магни­тен резонанс, томограф или ул­тразвук. С пробите на кръв и урина се проверява за инфекция. При апандисит в урината се откриват характерни белтъци и голям брой левкоцити.

Лечението е с антибиотици и с хирургическо изрязване на сляпото черво. Ако то се е спукало, гнойта се изсмуква с вакуум от коремната кухина. Инфекция, открита в много ранен стадий, може да се размине без операция, само с антибиотици. След 48 часа вече няма опасност апендиксът да се спука.

Сексът по време на бременноста не вреди

През бременността в женския организъм настъпва хормонален хаос -сетивата се изострят, емоционалните състояния рязко се сменят

бременността

Сексът по време на бременноста не вреди

При някои жени зараждащият се майчински инстинкт напълно измества сексуалния нагон. При други расте чувството за свързаност с партньора и желанието за интимна близост. Гинеколозите уверяват, че през 9-месечния период не се налага да има ограничения в сексуалния живот.

Самият полов акт не може да навреди на плода, който е добре изолиран чрез коремните и маточни мускулни стени. Контракциите по време на оргазъм също не са опасни и не биха могли да предизвикат преждевременна родилна дейност. Специалистите съветват да се избягва класическата мисионерска поза след четвъртия месец само защото теглото на нарастващото бебе може да притисне важни кръвоносни съдове.

Ограничения в сексуалните отношения се препоръчват единствено на жени с повишен риск от преждевременно раждане. Става дума за бъдещи майки, които имат епизоди на кървене по време на бременността, както и контракции преди 37-ата гестационна седмица.

Някои лекари съветват партньорите да се въздържат от полови контакти в последния месец, тъй като плацентата започва да губи функциите си, а химични съединения, произведени по време на секс, могат да стимулират родилните контракции. Точно затова други специалисти пък препоръчват правенето на любов, ако раждането се забавя.

Бактерии, свързани с болест на венците, предизвикват рак на хранопровода

Рак на хранопровода – една от най-смъртоносните болести днес. Освен това, този вид рак е и сравнително често срещан. Спасение има единствено в преденцията

рак на хранопровода

Бактерии, свързани с болест на венците, предизвикват рак на хранопровода

Да, по-добре да се предпазим от рак на хранопровода, отколкото да се лекуваме. Първата грижа за всеки един от нас е телесното тегло. То трябва да се намали. След това трябва да погледнем какво се случва в устата ни. А ако там нещата не се случват както трябва, нищо чудно да се стигне и до рак на хранопровода.

Вижте интересната информация по темата.

Изследователи от САЩ са наблюдавали здравето на устната кухина на 122 000 американци в продължение на 10 години. Специалистите установили, че наличието на два вида бактерии в устната кухина, свързани с болестта на венците, увеличава вероятността от рак. По този начин бактерията Tannerella forsythia повишава риска от рак на хранопровода с 21%, съобщава UPI.com .

Учените още не са сигурни за съществуването на причинно-следствена връзка. Също така, изследователите установиха, че наличието на някои видове бактерии е свързано с нисък риск от рак на хранопровода. Вероятно заключенията на учените ще доведат до разработването на нови методи за профилактика и диагностика на рак на хранопровода.

Специалистите добавят: ракът на хранопровода е осмият най-разпространен рак. В списъка на причините за смърт от рак тази болест е на шесто място. Често се открива в късен етап, така че само 5-25% от пациентите успяват да оцелеят 5 години след поставянето на диагнозата.

Памучните пръчици за почистване на уши – крайно вредни

Памучните пръчици за почистване на уши са крайно вредни и не бива да се ползвам. Почистването на уши може да има и друга алтернатива

почистване на уши


За почистване на уши от край време се ползват памучни пръчици. Но, както стана ясно, те не са полезни за тази цел.

Британските отоларинголози скоро преразглеждаха своето отношение към процедурите за почистване на ушите. Памучните пръчици често се използват за почистване на уши. Лекарите категорично се противопоставят на тази практика, пише The Daily Mail. Според тях пръчката може да увреди ушния канал и тъпанчето. Освен това, тази процедура не прави нищо повече, освен да натика ушната кал по-дълбоко в ухото. И това заплашва не само с болка, но и с появата на инфекции.

Те също така отрицателно оценяват практиката на измиване на ушите под натиска на вода от голяма спринцовка. Тази практика се използва за измиване на сярата от ушите. Лекарите подчертават, че вместо този остарял метод трябва да се използва напояване – процедура, извършена в автоматичен режим. Специална машина подава вода в ухото под строго контролирано налягане. При вкарване на вода в ухото налягането не може да се контролира.

Освен това, някъде около пет дни преди измиването на ушите с вода, трябва да започнете да се използват капки за ушите, за да се омекоти ушната кал. Лекарите напомнят: ушния канал се почиства сам – излишъкът от ушна вакса просто излиза. И може да се почисти с пръст, увит във влажна кърпа.

Диета при простуда – най-доброто меню за сезона

Ако спазвате тази диета при простуда ще оздравеете по-бързо. И освен това, ще облекчите организма при справянето му с болестта


При простуда трябва да се спазва определена диета. Ето защо!

Храната има способността да стимулира имунната система и да повишава защитните сили на организма. В борбата с простудата трябва да се храним на малки порции, като за предпочитане са вегетариански супи, каши, кисели. Избягвайте пържено, солено и люто, защото тези храни дразнят възпалената слизеста обвивка на горните дихателни пътища.

В менюто трябва да изобилстват витамини и микроелементи, на първо място „живи” витамини, които се съдържат в пресните плодове и зеленчуци. Но цитрусовите дразнят слизестата обвивка. Трябва да се внимава и с бананите, които са трудносмилаеми. Избягвайте и гроздето, тъй като то е богато на глюкоза – благоприятна почва за размножаването на бактерии.

По отношение на грудковите зеленчуци е подходящо да използвате замразени, които съхраняват хранителните си свойства и се варят много по-бързо от суровите. Не пренебрегвайте лука и чесъна, които спомагат за по-бързото оздравяване.

При простуда е задължително да се употребяват повече течности (не по-малко от 2,5 л на ден), които отмиват вредните микроорганизми по време на заболяването. Напитките трябва да са алкални или най-малкото с неутрално pH, защото кисел и н ната среда усилва размножаването на вредни микроорганизми.

Избягвайте газираните напитки, соковете от цитруси и ананас, а вместо тях употребявайте вода, чай, какао и нектари от горски плодове. Температурата на течността също е от значение. Ако ви боли гърло, в никакъв случай не пийте горещи течности. Но ако симптоми на болестта са треска и хрема, можете смело да поемате по-топли напитки.