Диагнозата глиома е смъртна присъда
Този вид рак на мозъка, глиома, убива половината от болните до 1 година след откриването му

рак на мозъка
Другата половина умират до 3 г. Освен че е много агресивен, този рак е и най-често срещаният вид рак на мозъка. И най-модерните терапии постигат удължаване на живота на болния само с няколко месеца.

Тази мрачна картина обаче може да се промени драстично, и то много скоро, ако резултатът от опитите с мишки на един швейцарец бъде получен и при клинични изпитания с хора. Надеждата това да стане бързо се дължи на факта, че Дъглас Ханан от Технологичния институт в Лозана използва 2 стари лекарства, които се предписват редовно. Тяхното действие е изучено отдавна, а страничните им ефекти върху хората са определени като безопасни.

Иронията тук е, че двата медикамента нито са били разработвани като антираково средство, никой досега не ги е използвал за лечение на рак, съобщи сп. „Кенсър сел“.

Единият се казва имипрамин. Той повишава нивата в кръвта на хормоните серотонин и норепинефрин, служещи като сигнални молекули между нервните клетки, и така действа като антидепресант. От изследвания на други учени се знае, че при хора, които приемат редовно това лекарство, случаите на глиома са по-редки от средностатистическите.

Д-р Ханан дава имипрамин на мишки, които са моделирани генетично да развият глиома. При мишки с тумори в ранна фаза ефектът е бил поразителен. Те живели средно 31 дни, докато нелекуваните с имипрамин мишки изкарали едва 13 дни. При мишки с тумор в късен стадий и разсеял се из целия мозък лекарството почти нямало ефект и смъртта била още по-бърза.

Второто лекарство е тиклопидин. То рутинно се предписва като антикоагулант и също стимулира производството на циклични АМП.

Когато го смесва с имипрамин и го дава на болни мишки, тези с тумори в начален стадий изкарват по 90 дни – средно 3 пъти по-дълго в сравнение с лекуваните само с имипрамин. А мишките с глиома в късен стадий живеят средно 36 дни. Последвалите дисекции показали, че туморните клетки наистина са умрели от автофагия.

Дали тази комбинирана терапия ще даде същия ефект и при хората, предстои да се провери. Но понеже лекарствата са налични отдавна, проверката ще бъде силно опростена, пише „Живот без рак“. Ако действат, прогнозата за болните от глиома вече няма да е толкова мрачна.
Добавете коментар

Вашият email не се публикува