Болки в колената – какви са причините и симптомите?

Болки в колената могат да се дължат на различни заболявания и състояния

болки в колената
Болки в колената – какви са причините и симптомите?

Краткотрайната болка може да е в резултат на претоварване на коляното. Възможни причини за болка в коляното са:

• Артрит – остеоартрит (ставна дегенерация или артроза), ревматоиден артрит (ставно възпаление) и септичен артрит (ставна инфекция).

Бурсит – възпаление на бурсата може да предизвика болка в коляното. Причина за бурсит може да бъде инфекция, подагра, ревматоиден артрит, нараняване, заболяване или хронично дразнене (пълзене или коленичене).

• Кисти – кистата е изпълнена с течност торбичка. Кистите причиняват подуване, болка в колената и дискомфорт.

• Фрактура – счупване или спукване на кост в областта на колянната става предизвикват болка.

• Подагра – нарушение на метаболизма (обмяната) на пурините причинява повишаване на нивото на пикочната киселина в кръвта, което е причина за възпалителен артрит, натрупване на кристали в ставата, разрушаване на ставата и болки.

• Лигаментозно нараняване или нестабилност – лигаментите (ставните връзки или сухожилията), които
поддържат коляното, могат да бъдат наранени или разтегнати при спортисти, футболисти, баскетболисти, скиори и волейболисти. Други инциденти също могат да причинят лигаментно увреждане.

• Свободни тела – това състояние се отнася до тела в ставната кухина, които причиняват проблеми. Те се наричат също „ставни мишки“.

• Заболяване на менискуса – увреждане на менискуса, най-често разкъсване, може да бъде причинено от дегенеративни промени, свързани с напреднала възраст или спортна травма. Спортовете, при които най-често се наранява менискусът, са футбол, баскетбол, тенис и ски.

• Остеонекроза – прекъсване на кръ-воснабдяването на костите, което причинява умъртвяване на костната тъкан. Последващата дегенерация на костите на коляното причинява болки и деформации.

• Пателофеморална болка – известна е също като болка в коляното отпред. Състоянието се характеризира с болка около капачката. Точната причина за пателофеморалната болка не е известна, но вероятно е свързана със слабост на мускула, липса на гъвкавост, бърз растеж или разместване на костите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.