Сърбеж в ушите: причини и лечение

Редовно страдаме от нещо, което често игнорираме – един завладяващ сърбеж в ушите. Това явление е доста често срещано сред хората от различна възраст

В повечето случаи причината за този симптоми е прекомерно натрупване на сяра в ушния канал.

Сърбежът с такава етиология лесно се преодолява ако често и правилно спазване на хигиенните норми. Усещането на дискомфорт в ушите може да сигнализира за наличието на сериозна патология в организма.

Естество на сърбеж на ушите

Най-честите причини за системни прояви на сърбеж на ушите включват:

прекомерно натрупване на сяра в ушния канал;
локални кожни лезии;
алергия;
отомикоза;
дерматит;
захарен диабет;
екзема;
гноен отит;
еризипел на външното ухо;
чуждо тяло в ушния канал;
свързани с възрастта промени в организма.

Сърбеж в ушите: терапия и превантивни мерки

Лечението на сърбеж на ухото се състои в определяне характера на патологичната симптоматика и в по-нататъшното лечение на идентифицираните заболявания. Не е добра идеята да се самолекувате или да се опитвате да елиминира дискомфорта чрез разчесване на раздразнената област.

Опитите да се отървете от сърбежа в ушите сами може да доведе до усложнения

За точна диагноза на характера на такъв симптом като сърбеж в ушите, може да е необходимо да посетите отоларинголог и алерголог, както и да преминете през серия от специално назначени изследвания. Ако причината за сърбеж е прекомерно натрупване на сяра, преди да се направи каквото и да е, нужно е да се обърне внимание на правилната организация на хигиенните грижи.

За почистване на ушния канал не се препоръчва самостоятелно да се мият ушите със спринцовка, както и да се използват памучни тампони, кибритени клечки и други подръчни предмети. Като прибягвате до такива средства, можете не само да нараните кожата в ушния канал, но и да избутате събралата се ушна кал по-дълбоко или да повредите тъпанчето.

За да почистите ушите, измивайте ги с сапун всеки ден и ги избърсвайте внимателно с памук или кърпа. В случай, че секрецията на сяра или ушна кал е твърде интензивна, следните мерки могат да бъдат полезни.

Разтваря се по 1 ч. л. сода в 100 мл топла вода, и се впръсква продукта 3-4 пъти на ден, пет капки във всяко ухо. Содата ще омекоти натрупаните нечистотии и ще допринесе за бързото отстраняване на ушната кал от външния канал.

В продължение на четири до пет дни капнете няколко капки водороден пероксид или нагрейте (не горещо!) слънчогледово масло и капвайте по една-две или три капки в ушите си, провеждайки процедурата сутрин и вечер.

Направете обработка на ушите, като се разположите на една страна. След накапване на всяко ухо, не променяйте позицията на главата за 10 минути.

Избърсването на ушите с 6% оцет през седмицата не само ще смекчи ушната кал, но и ще намали значително образуването й в ушния канал. За целта е достатъчно да обтривате ушната мида веднъж на ден с памук, натопен в оцет.

Ако сърбежът в ушите се появява твърде често, в допълнение към основната хигиенична грижа, трябва да се следи за чистотата на калъфките за възглавниците и шапките, да избърсва мобилния телефон и слушалките със спирт и да избягва проникването на вода в ушите.

При особено интензивен сърбеж, придружен от възпаление на кожата, болка и (или) изтичане на течност от ушния канал, незабавно потърсете помощ от специалист, които е наясно с болестите на ушите, носа и гърлото. Ако идентифицирате заболявания като отит, екзема, отомикоза, еризипел на ушния канал, дерматит и т.н., може да се нуждаете от цялостно лечение или престой в болница.

Виното се приравнява на цигарите по отношение на риска от рак


Виното има доказани ползи за здравето, които няма как да бъдат оборени. Но, както древната медицина е доказала – няма отрова, има доза

Така че, и високите дози на виното може да донесат вреда за здравето, каквато не сме предполагали. Ограничаване консумацията на тази популярна напитка е възможно да запази нейните ползени свойства.

Ако човек пие бутилка вино веднъж седмично, той има повишен риск от рак в същата степен, ако пуши 5-10 цигари, пише The Daily Mail, позовавайки се на Университетската болница в Саутхемптън, Националната здравна система на Великобритания, Университета в Бангор и Университет Саутхемптън.

Според експерти, 10 човека от всеки 1000 ще се сблъскат с рак, ако консумират посоченото количество алкохол. За жените цифрата е 14 от 1000. Виното предизвиква развитието на рак на стомашно-чревния тракт при мъжете и рак на гърдата при жените.

Максималната доза, препоръчана от лекарите, е 14 единици алкохол на седмица. Голяма чаша вино съдържа около 3 единици, бутилка – около 10 единици, и пинта бира – 2.3 единици. Ако превишите тази граница, можете да се сблъскате с рак, чернодробни заболявания и сърдечни заболявания. Известно е, че активната злоупотреба с алкохол провокира рак на устната кухина, гърлото, ларинкса, хранопровода, червата, черния дроб и гръдния кош.

И все пак, Лекарите казват, че умерената консумация на вино (1-2 чаши на ден) има положителен ефект върху общото здраве. Тази алкохолна напитка се препоръчва при желязодефицитна анемия. Но това важи само ако виното се консумира като лекарство.

Червеното вино, например съдържа танин, свръхдоза от който може да предизвика тежки главоболия. Прекомерната консумация на червено вино неблагоприятно засяга черния дроб, причинява скокове на кръвното налягане, допринася за развитието на хипертония, остеопороза, рак, тежко психично заболяване (например делириум), причинява промени в психо-емоционалния фон, забавя реакцията.

Освен това, има някои противопоказания за приема на вино, с която трябва да се съобразите при консумацията. Противопоказанията са същите, както при повечето други видове алкохол. Виното е противопоказно за хора, които боледуват от: цироза на черния дроб, депресия, панкреатит, улцерозни лезии на стомаха и червата и коронарна болест на сърцето.

Колкото повече алкохол се консумира, толкова по-голям е рискът от развитие на рак

Но дори и много малко количество алкохол, около 1 напитка на ден, може да увеличи риска от развитие на рак. Експертите стигнаха до заключението, че няма минимална безопасна граница за употребата на алкохол, където рискът от рак не се увеличава.

Правителството на Обединеното кралство препоръчва мъжете и жените, които редовно пият, да не превишават 14 единици алкохол на седмица (1 единица е еквивалентна на 10 милилитра етилов алкохол или 8 грама). Но дори и това ниво на потребление все още може да увеличи риска от рак, като цялостното увеличение на риска е вероятно да бъде малко. Но е важно да се разбере, че всяко количество алкохол увеличава донякъде риска от развитие на рак.
Някои проучвания показват, че консумирането на малко количество алкохол (обикновено по-малко от 1 единица на ден) може да предложи някои ползи за здравето, като например намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Но прегледът на доказателствата за разработване на нови насоки установи, че тези ползи се отнасят само за много малка група хора – жени над 55 години, които пият по-малко от 5 единици седмично. Ето защо, новите препоръки не препоръчват консумирането на каквото и да е количество алкохол за подобряване на здравето

Как да се предпазим от болки в шията по време на пътуване?

Дългото пътуване може да развали удоволствието с болки в шията и гръбначния стълб

пътуване

Как да се предпазим от болки в шията по време на пътуване?

Лекарите казват, че човек няма интуитивен усет как да седнат в най-щадящата поза и в сезона на отпуските имат много пациенти със „сецване“ в кръста, преметната жила, венозен застой.

Продължителното седене в неподходяща поза може да натовари най-драматично гърба. За да си спестите болка или рецидив на дископатия и притискане на нерв, гръбнакът трябва да е подравнен спрямо облегалката на седалката. Облегалката за главата е полезно нещо, но само ако подкрепя средната част на главата. Щом не може да се регулира по вашия ръст, по-добре не я ползвайте.

Като допълнително разтоварване на гръбначния стълб от усилие дръжте раменете прави и избягвайте навеждане напред

Двата крака трябва твърдо да почиват на пода – така няма да затруднявате работата на клапите на вените. Дръжте ги анатомично ориентирани напред, кръстосване и извиване настрани увеличават риска за застой на кръвта и образуване на съсирек. Поне веднъж на 1 час се изправяйте, за да се раздвижите, или протягайте и отпускайте ръце в 4-5- минутни серии.

Еднообразната поза натоварва по един и същи начин костите и мускулите, затова е нужно да се разнообразява. Накланянето на седалката назад е добър вариант.

Правилната поза не само спестява усилие на костите, ставите и мускулите. Тя улеснява кръвообращението. Кръвта носи важни хранителни вещества и кислород към структурите на гърба. Това спомага за стимулирането на меките тъкани и ги предпазва от сковаване. При неудобна поза и чувство за „вдървяване“ опитайте възможно най-пълноценно разтягане и раздвижване, а след това седнете по правилния начин.

Много често най-неприятното чувство при пътуване е във врата

При задълбочаващ се дискомфорт и умора може да опитате упражнения, които са лесни за изпълнение в ограничено място.

Навеждайте плавно главата напред и изправяйте. След като вратът се поотпусне, може да усложните движението до позиция, която ви позволява да виждате тавана на превозното средство.

Страничното раздвижване на шията става с редуващи се накланяния надясно и наляво

Накрая направете няколко бавни, но максимално описващи полукръга от едното рамо през ключицата, под гръкляна, другата ключица до рамото и обратно.

Старайте се по време на пътуване да се отпуснете и да дишате пълноценно – това спомага за комфорта на ставите на гръбнака и на гръбначните нерви.

Пийте достатъчно течности. Доброто хидратиране води до по-добра вътрешна динамика на флуидите и ефективен кръвен обем.

Разбира се, всичко това не бива да ви пречи да се насладите на пътуването. Задълбочаването в мисли за многото задачи, очакващи ви след отпуската, по рефлекторен път предизвиква стрес и напрежение в шията и гръбнака, което може да доведе до болки в гърба.

И избягвайте да говорите по телефона. Усилието в шийните прешлени увеличава с 80% натоварването на врата и гръбначния стълб.

Стресово главоболие ми причини много страдания, помогнаха ми капките Стресовитал

Стресово главоболие не минава от болкоуспокояващи. В това се убедих лично и сама. Изпих една кутия с аспирини, аналгини и какво ли още не

стресово главоболие

Източник на изображението – pixabay.com

От много стрес и преумора, получих стресово главоболие. Беше ми тежко, беше ми трудно. Не знаех какво да правя.

Един ден ми просветна, че аз не лекувам причината за главоболието, а самото главоболие. Което наистина се оказа грешка.

Главата може да боли поради много причини. При стресово главоболие причина е преумората и стреса. А аз бях подложена на много стрес. И денят ми беше изпълнен само с работа и други ангажименти. Без грам почивка. Без ни най-малка заявка за това. Разчитах само на няколко часа, на-често 5-6, сън през нощта. А това е грешно, много грешно.

Поради тази причина, реших че е най-добре да намеря начин и средство, което да ми помогне да спя малко повече и да се преборя със стреса. Това средство бяха капките Стресовитал.

Билковите капки Стресовитал ми помогнаха не просто да спя повече, а и да съм по-свежа и не чак толкова напрегната през деня. Това ме направи по-производителна. Даде ми възможност да свършвам повече работа за по-кратко време. И не на последно място – тези капки ми помогнаха да се справя с моето стресово главоболие. Сега съм много по-добре отпреди, като се надявам, че след като приключа тримесечния курс на лечение с капките Стресовитал, ще бъда още по-добре.

Бонка Костова от Варна

 

Капките Стресовитал помагат за нормалното функциониране на нервната система. Подходящи са при състояния на панически атаки, стрес, леки депресии, безсъние, апатия и други.

Дозировката е за 30 дни.
Взимат се два пъти на ден по 30 капки дневно.
Капките се разтварят във вода или друга течност. Поръчайте СЕГА!
Цена на една доза – 39лв.
При поръчка на две дози цената е 73, спестявате 10 лв. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА.
За информация и поръчки 02/850 21 76 , 0887/599 268 или на имейл stresovital@gmail.com

www.stresovital.com

Източник на изображението – www.pixabay.com

Защо трябва да консумираме малко количество джинджифил всеки ден?

Джинджифил се употребява за здраве и за красота. Най-лесно е да си направите чай от него, или да го прибавите във водата

джинджифил

Уханният джинджифилът е богат на хранителни вещества и на биологичноактивни съединения. Тези съединения осигуряват на тялото и мозъка всевъзможни бонуси.

Джинджифил – един от най-мощните антиоксиданти, които природата може да ни даде

Уникалният вкус и аромат на джинджъра се дължат от натуралните масла, които съдържа. Най-важното от тях е гингеролът. Той е с мощно противовъзпалителт но и антиоксидантно действие, помагащо на организма да се справя с инфекциите, да противостои на стреса и да ^запази енергийния потенциал дълго време.

ПРИ ГАДЕНЕ

Подправката има впечатляваща история като лекарство против морска болест. Някои учени дори предполагат, че джинджифилът се справя по-успешно с гаденето от популярните препарати,

ПРИ БОЛКИ В МУСКУЛИТЕ

2 г корен от джинджифил дневно в продължение на 11 дни се справят с мускулните болки от изпълнението на силови упражнения благодарение противовъзпалителното си действие. А употребата на млян джинджифил в началото на менструалния цикъл помага да се намалят болезнените усещания (дисменорея).

ПРИ ДИАБЕТ

Редовната употреба на джинджифил (2 г на гладно) намалява съдържанието на захар в кръвта с 12%.

ПОДОБРЯВА МОЗЪЧНИТЕ ФУНКЦИИ

Окислителният процес и хроничните възпаления ускоряват стареенето. Тези фактори се свързват с болестта на Алцхаймер. Редица изследвания показват, че антиоксидантите и активните съединения в джинджифила инхибират възпалителните реакции в главния мозък и увеличават скоростта на реакция, на запомняне и точността при изчисления.