Болестите на великите: Катаракта измъчва Клод Моне, Ван Гог страда от епилепсия

Френският импресионист Клод Моне е силно се измъчван от катаракта. Болестта не само кара художника да вижда заобикалящия го свят в червеникаво-жълти тонове, но и му пречи да различава цветовете


След отстраняването на болестта катаракта топлите тонове се сменят със сини. Всичко приключва с това, че по съвета на един парижки офталмолог Моне си купува очила със зеленикаво-жълти стъкла. И тогава проблемите с цветовете изчезват.

Не се изплъзва от вниманието на Пол Волф и „жълтата палитра” на Ван Гог. Явната слабост на художника към жълтия цвят доскоро се обясняваше с любовта на знаменития холандски живописец към абсента. В състава на тази популярна в края на XIX век напитка влиза сантонинът. С помощта на това лекарство в онези времена се справят с глистите при децата. И в периода на лечение младите пациенти като един буквално виждат всичко в жълто: този необичаен страничен ефект се дължи на лекарството.

Но преди няколко години е установено, че сантонинът действа по различен начин върху организма на възрастните и на децата. За да получи,жълта палитра”, възрастен мъж трябва да изпие около 200 литра абсент! И дори ако стомахът понесе такова издевателство, то портфейлът – особено на Ван Гог – категорично не би се справил с него!

Тогава откъде се е взел жълтият цвят?

Тази загадка се решава с помощта на „Звездна нощ” – картина, нарисувана от художника през 1889 година. По това време живописецът се лекува от припадъци на епилепсия с диджиталис – препарат, получаван от извлеци на специална билка. Както се изяснява пд-късно, диждиталис не помага при епилепсия, но като нищо човек можел да се отрови от него. Най-яркият признак на отравянето е появата на прословутата „жълта палитра”. Хората, употребявали диджиталис, се оплакват например, че като гледат звездите, виждат около тях жълти кръгове. Точно като в „Звездна нощ”.

Оказва се, ако не бяха тровили, тоест лекували Ван Гог с диджиталис, той нямаше да вижда света в жълти тонове. А светът би загубил един велик живописец…

Астма попречила на Вивалди да стане свещеник

Великият композитор Вивалди не е могъл да стане свещеник, защото страдал от астма


Патоанатомът Пол Волф е любител на ровенето в историята на заболяванията на знаменитостите. Той е професор от Медицинския център на Калифорнийския университет в Сан Диего. Професор Волф е натрупал маса интересна, дори анекдотична информация, за болежките на своите звездни „пациенти”. Например докторът обича да разказва историята за това защо Антонио Вивалди напуска духовната семинария. Оказва се, че бъдещият велик италиански композитор разбрал, че поради астмата си няма да успее да отслужи меса, затова не може да стане свещеник.

Волф изяснява и „популярността” на такова заболяване като подаграта — през XVIII век тя е много разпространена сред известните англичани. Причината е, че британските джентълмени пиемат прекалено много португалско червено вино, което отлежава в… оловни каци. Заради отравяне с олово се влошава работата на бъбреците, в резултат на което в долните крайници – особено пръстите на краката – се отлагат кристали от пикочна киселина, предизвикваща подагра.

Тази болест измъчва и бащата основател на Съединените щати Бенджамин Франклин. Най-вероятно той се отравя с олово, работейки с типографски бои, в чий-то състав влиза смъртоносният метал. Острите пристъпи на болка карат Франклин да събува обувките си не само у дома, но и на публични места. Не е изключено и Декларацията за независимостта на САЩ да е подписал… бос.

А виртуозът цигулар Николо Паганини според Волф дължи невероятната гъвкавост и подвижност на пръстите си на много рядко наследствено заболяване на съединителните тъкани…

Нощна апнея съсипала здравето на великия композитор Брамс

Тръгвайки си след изискана вечеря, знаменитият немски композитор Йоханес Брамс казал: „Ако съм забравил да оскърбя някого, извинете ме!”


Ужасният характер на музиканта е пословичен. А на младини Брамс се слави с репутацията на красив мъж, при това много мил човек! Какво пред извиква тази рязка метаморфоза? Отговора на този въпрос открива… лекарят пулмолог и професор от Пенсилванския университет Мичъл Марголис…

НОЩНА АПНЕЯ

Доктор Марголис се числи към неформалната група учени, които в свободното си време изучават болестите на великите хора. Той с основание смята, че това може да помогне по-добре да се разбере животът им и което е по-важно – творчеството им.

Йоханес Брамс заинтригува Марголис с внезапното си превръщане от изящен и вежлив денди в раздразнителен и небрежен дебелак. Композиторът става толкова безразличен към външността си и към мнението на околните, че се появява по улиците на Виена небръснат и облечен като клошар. И при това спи едва ли не ходейки – във всеки случай, за радост на виенските туристи, често е забелязван да спи в кафенетата.

Последният факт предизвиква интереса на професора. Той изучава историята на заболяването” на композитора, пръсната в многобройните спомени на съвременниците на Брамс. И разбира, че раздразнението, агресивността, разсеяността и слабата памет на музиканта, които всички приписват на особеностите на възрастта му, в действителност са част от симптоматиката на болестта апнея, накратко казано – спиране на дишането.

Характерно за това заболяване е, че по време на сън се свива просветът на горните дихателни пътища вследствие на увеличаването на сливиците, мъжеца и мекото небце. Всичко това препятства потока на въздуха при вдишване. Човек започва да хърка, пробужда се от недостиг на кислород, след няколко минути заспива, за да се събуди отново.

Някои страдалци могат да се събуждат и заспиват стотици пъти за една нощ

В резултат идват сънливостта денем, главоболието, нарушението на концентрацията на вниманието, отслабването на паметта, раздразнителност и депресия. Всичко това би развалило характера на всеки.

Прието е да се смята обаче, че заболяването изобщо не се е отразило на творчеството на немския композитор. И в същото време именно Брамс е автор на най-известната… приспивна песен. Той я е написал като подарък за приятел, на когото му се родила дъщеричка. Но смеем да предположим, че музикантът все пак е опитал да облекчи собствената си участ. Може би се е надявал, че тази очароваща музика ще му помогне най-накрая да поспи…

Витамин D с нова полза: предпазва от деменция

Австралийски учени са доказали, че хората, които прекарват достатъчно време на слънце са по-здрави ментално. Това им позволява да се запасят с Витамин D, и по-малко да страдат от деменция

деменция


Оказва се, че недостигът на витамини застрашава здравето, като улеснява развитието на деменция. Както бе отбелязано по-рано в The Deccan Chronicle, витамин D е едно от най-важните вещества, нужни на организма. Той освен това намалява риска от сърдечни заболявания, множествена склероза и дори ревматоиден артрит.

И наскоро австралийски учени са доказали: хората, които прекарват достатъчно време на слънце са по-здрави в много отношения. Това им позволява да изработят витамин D, и да страдат от деменция. Заключението е направено след шест години наблюдение на повече от 1600 души. Учените умишелно са търсели случаи на Алцхаймер и други форми на деменция.

По този начин хората с умерен дефицит на витамини имат по-висок риск от развитие на деменция. Този риск се увеличава поне с 53%.

А сериозният дефицит увеличава съответния риск с 122%. Сега е необходимо да разберете дали хранителните добавки с витаминни и диетичните промени (например въвеждането на подходяща риба) могат да променят ситуацията. Между другото, още през 2015 г. съществува връзка между пониженото ниво на витамин D и влошаването на способността за памет и мислене.

И още нещо, което е интересно, по тази тема. Играчите-футболисти имат по-висок риск от увреждане на мозъка поради практиката да ударят топката с глава, съобщава Би Би Си. В подкрепа на проучването се дава свидетелството на дъщерята на английския футболист Джеф Асте. Играчът умира на 59 години, страдайки от ранна деменция.

Капки Стресовитал: Самотата е първата крачка към депресията

Депресията може да настъпи и когато човек не е самотен. Но, самотата често е първата крачка към депресията. И това е доказано!

депресията

Когато депресията дойде, тя не пита сам ли си или имаш верни приятели до теб. Но, случва се така, че човек нарочно я предизвиква. Както се случи с мен.

Преди около две години се разделих с един мъж, с който имахме пълноценна и много емоционална връзка. Тази връзка продължи около седем години – немалко време, през което се случиха много и различни неща. Най-вече краят беше особено драматичен – той си тръгна, защото разбрах, че от година и нещо поддържа връзка и с друга жена. Иначе можел да не си тръгва. Щял да тества връзките и с двете ни във времето – коя колко ще издържи. Честно, не знам защо ми го каза. А в началото дори отричаше, че имал нещо общо с тази жена, при положение, че бях прочела цялата им кореспонденция във фейсбук месинджъра. Не си беше направил труда дори да я изтрие, или да си смени паролата, при положение, че аз я знаех, защото той ми я беше казал! Аз знаех неговата, той знаеше моята… Ей такива неща.

И в един момент останах сама. Не защото той си тръгна, а защото аз си наложих това. И така поканих депресията да бъде добре дошла в моя живот

Не знам как ще се справя. Вече ми тежи и ми пречи, и ми е гадно. И разбирам, но против волята си не мога да направя нищо. Пробвам да взимам някакви лекарства, в случая билкови капки Стресовитал, но все още съм в началото и не мога да кажа дали действат или не действат.

Онова, което със сигурност мога да твърдя е, че не си заслужава човек да страда и да се изолира, заради глупостите на някой друг. но, някои неща не могат да се контролират…

М.Т. от Плевен

 

Капките Стресовитал помагат за нормалното функциониране на нервната система. Подходящи са при състояния на панически атаки, стрес, леки депресии, безсъние, апатия и други.

Дозировката е за 30 дни.
Взимат се два пъти на ден по 30 капки дневно.
Капките се разтварят във вода или друга течност. Поръчайте СЕГА!
Цена на една доза – 39лв.
При поръчка на две дози цената е 73, спестявате 10 лв. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА.
За информация и поръчки 02/850 21 76 , 0887/599 268 или на имейл stresovital@gmail.com