Болестите на великите: Катаракта измъчва Клод Моне, Ван Гог страда от епилепсия

Френският импресионист Клод Моне е силно се измъчван от катаракта. Болестта не само кара художника да вижда заобикалящия го свят в червеникаво-жълти тонове, но и му пречи да различава цветовете


След отстраняването на болестта катаракта топлите тонове се сменят със сини. Всичко приключва с това, че по съвета на един парижки офталмолог Моне си купува очила със зеленикаво-жълти стъкла. И тогава проблемите с цветовете изчезват.

Не се изплъзва от вниманието на Пол Волф и „жълтата палитра” на Ван Гог. Явната слабост на художника към жълтия цвят доскоро се обясняваше с любовта на знаменития холандски живописец към абсента. В състава на тази популярна в края на XIX век напитка влиза сантонинът. С помощта на това лекарство в онези времена се справят с глистите при децата. И в периода на лечение младите пациенти като един буквално виждат всичко в жълто: този необичаен страничен ефект се дължи на лекарството.

Но преди няколко години е установено, че сантонинът действа по различен начин върху организма на възрастните и на децата. За да получи,жълта палитра”, възрастен мъж трябва да изпие около 200 литра абсент! И дори ако стомахът понесе такова издевателство, то портфейлът – особено на Ван Гог – категорично не би се справил с него!

Тогава откъде се е взел жълтият цвят?

Тази загадка се решава с помощта на „Звездна нощ” – картина, нарисувана от художника през 1889 година. По това време живописецът се лекува от припадъци на епилепсия с диджиталис – препарат, получаван от извлеци на специална билка. Както се изяснява пд-късно, диждиталис не помага при епилепсия, но като нищо човек можел да се отрови от него. Най-яркият признак на отравянето е появата на прословутата „жълта палитра”. Хората, употребявали диджиталис, се оплакват например, че като гледат звездите, виждат около тях жълти кръгове. Точно като в „Звездна нощ”.

Оказва се, ако не бяха тровили, тоест лекували Ван Гог с диджиталис, той нямаше да вижда света в жълти тонове. А светът би загубил един велик живописец…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.