Астма попречила на Вивалди да стане свещеник

Великият композитор Вивалди не е могъл да стане свещеник, защото страдал от астма


Патоанатомът Пол Волф е любител на ровенето в историята на заболяванията на знаменитостите. Той е професор от Медицинския център на Калифорнийския университет в Сан Диего. Професор Волф е натрупал маса интересна, дори анекдотична информация, за болежките на своите звездни „пациенти”. Например докторът обича да разказва историята за това защо Антонио Вивалди напуска духовната семинария. Оказва се, че бъдещият велик италиански композитор разбрал, че поради астмата си няма да успее да отслужи меса, затова не може да стане свещеник.

Волф изяснява и „популярността” на такова заболяване като подаграта — през XVIII век тя е много разпространена сред известните англичани. Причината е, че британските джентълмени пиемат прекалено много португалско червено вино, което отлежава в… оловни каци. Заради отравяне с олово се влошава работата на бъбреците, в резултат на което в долните крайници – особено пръстите на краката – се отлагат кристали от пикочна киселина, предизвикваща подагра.

Тази болест измъчва и бащата основател на Съединените щати Бенджамин Франклин. Най-вероятно той се отравя с олово, работейки с типографски бои, в чий-то състав влиза смъртоносният метал. Острите пристъпи на болка карат Франклин да събува обувките си не само у дома, но и на публични места. Не е изключено и Декларацията за независимостта на САЩ да е подписал… бос.

А виртуозът цигулар Николо Паганини според Волф дължи невероятната гъвкавост и подвижност на пръстите си на много рядко наследствено заболяване на съединителните тъкани…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.