Алкохол, салам и наднормено тегло докарват рак на стомаха
Нов доклад на Световната организация за изследване на рака установи 3-те най-важни условия да се появи рак на стомаха

рак на стомаха
За да станат ясни тези три условия за рак на стомаха са били анализирани данните от 89 проучвания на общо 17,5 милиона души от всички части на света. Според тях рискът от смъртоносен тумор в стомаха расте при редовна употреба на алкохол, ядене на колбаси всеки ден и при наднормено тегло.

Стойностите и при трите фактора са доста ниски, което вкарва в рисковата група поне 1/3 от човечеството

Констатациите за ролята на алкохола и наднорменото тегло са нови

Оказва се, че риск от злокачествени промени в стомаха има, ако се пият повече от 3 питиета на ден. В житейски план това означава 60-70 мл концентрат. Също така и 3 чаши вино или 3 халби бира. При жените заради особеностите на метаболизма им рисково е половината от това количество.

Рискът от всекидневно ядене на колбаси е заради съдържанието на големи количества сол. В тях има още и ширити, консерванти в тях, както и на токсини, които се образуват при опушване на месото. Според доклада приемът на преработени меса над 50 г на ден (малък кренвирш, няколко кръгчета салам или резен бекон) вдига с 18% риска от рак на стомаха.

Досега тази норма се отнасяше само за риска от рак на дебелото черво.

За предпазване от рак на стомаха авторите на доклада препоръчват
да се ядат повече плодове, зеленчуци и бобови растения.

Докладът дава 23% по-голям риск от карцином на стомаха за всеки 5 единици тегло над нормата, изчислявана според индекса на телесната маса.

Авторите на доклада нямат единно мнение по въпроса дали процентите да се сумират, ако 2 или и 3-те рискови фактора са налице при един и същи човек.

Тоест дали човек, който пие повече и яде колбаси, е по-застрашен от друг, който е просто дебел.
Добавете коментар

Вашият email не се публикува