Алкална среда и стойности на pH – кое е нормално и кои отклонения говорят за опасни болести?

Киселинната анаеробна телесна среда помага да се развиват плесени и гъбички. Така човек се разболява. А при алкална среда в тялото той е бодър и енергичен

Алкална среда за нашето тяло и ще подобрим здравето. Постигнем ли баланс между алкана среда и киселинна среда – дълголетието ни е гарантирано!

Балансът на средата зависи от доста фактори, но най-важният е какво има в чинията. Кои храни правят средата по-алкална и съответно по-кисела? Изненадващо за мнозина, всички цитрусови плодове, макар и с кисел вкус, алкализират тялото. Лимонът е най-алкализиращият плод. Всички зеленчуци също създават алкална среда. Изключение правят само термично обработените домати. Затова пък месото, рибата и животинските продукти подкиселяват. Меню с 20% киселинни и 80% алкални храни се смята за идеално.

Добре е да се следи pH на сутрешната урина с лентички, които се продават в аптеката. Така се вижда как тялото регулира pH на кръвта чрез соли и хормони от бъбреците и надбъбречните жлези. Урината дава добра картина, защото в нея се изхвърлят солите от регулацията на pH.

pH на слюнката е като на извънклетъчната течност. Хартиеният тест за нея би издал недостиг на йонен калций. Именно чрез калция организмът поддържа алкалния баланс, тъй като калциевият йон е много активен. pH на слюнката на здрав човек без дефицит на йонен калций е 7,1-7,5. Слюнка с pH 6,5 (слабо киселинна) до 4,5 (силно киселинна) показва малък и голям дефицит на калций.

Лентичките на децата са тъмносини (т.е. имат pH 7,5), а възрастните са зелено-жълти (pH 6,5 или по-малко) и това е заради намалял калций поради стареене и вредни навици. Болните от рак пък са яркожълти (pH 4,5), особено в последната фаза

Скалата на pH започва от 0 (максимална киселинност) и стига 14 (максимална алкалност). Това значи, че разтвор с pH 7 е неутрален. При pH 7 водата съдържа равни количества Н+ и ОН- йони. Разтвори с pH над 7 са алкални, защото са с по-висока концентрация на ОН-йони. Скалата на pH е логаритмична, което означава, че всяка стъпка е 10 пъти над предишната. Например pH 5 е 10 пъти по-киселинно състояние на разтвора от pH 6,100 пъти по-киселинно от pH 7 и 1000 пъти – от pH 8. Ето защо дори лека промяна на стойността на pH има сериозно отражение върху здравето.

При здрав човек pH на кръвта е 7,365, a pH на слюнката е 7,4.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.