Акне се лекува и с диета

За лечение на акне са нужни 6 месеца при правилна терапия, балансирано хранене и отлична хигиена

акне
Акнето е кожно заболяване, което се проявява със специфичен обрив. При акне се наблюдават най-често запушени пори, наречени комедони. По лицето на засегнатите има пъпки. В по-сериозните случаи може да се наблюдава и по-дълбоко разположени кисти по лицето, врата, гърдите, гърба, раменете. Най-често акне се появява по време на пубертета. Но това не е задължително. Има случаи, в които то продължава между 20 и 30 години, а понякога и над 40.

Вътрешни и външни фактори могат да бъдат виновни за появата на акне. Сред външните са есенният сезон, използването на неподходящи козметични средства, разчопляне и стискане на акнеичните обриви, стрес. Дори използването на гел за коса може да причини акне на челото.

Като една от най-съществените вътрешни причини дерматолозите изтъкват генетичното предразположение.

Ранната терапия на заболяването е важна, за да не се получат усложнения и да останат белези. Лечението зависи от формата и тежестта на акнето. Продължава до 6 месеца, а понякога и по-дълго. При леката форма е възможна само локална терапия. При тежката се налага вътрешен прием на медикаменти в комбинация с локални средства. Целта е да се предотврати образуването на комедони, на болезнени и гнойни пъпки, както и да се редуцира възпалението. В някои случаи се налага и хормонална терапия. Наред с познатите медикаментозни средства за локално и общо приложение могат да се включат и специални процедури – химичен пилинг, противовъзпалително третиране с дио-ден лазер, фототерапия, лазерна терапия за премахване на белези. За повечето от тях есенно-зимният период е най-подходящ.

Много важна е грижата за засегнатите зони. На първо място трябва да се избягва чопленето на пъпките, тъй като това само засилва възпалението и риска от белези. Необходимо е да се използват козметични средства, специално предназначени за проблемна кожа.

За връзката между акнето и храната съществуват доста противоречия. Последните проучвания установиха, че консумацията на храни с висок гликемичен индекс може да влоши състоянието. Такива са газираните напитки, шоколадовите изделия, белият хляб, готовите храни. Напоследък се отдава по-голямо значение на месните продукти, в които се открива допълнителен внос на хормони.

Препоръчително е храненето да бъде балансирано, като се набляга на пълнозърнест хляб, паста от твърда пшеница, кафяв ориз, овесени ядки. За плодове и зеленчуци няма ограничения.

Comments

1 thought on “Акне се лекува и с диета

  1. Акнето се лекува само с естествено човешко хранене, тъй като липсата на такова е довело до това и до много други заболявания. Но както е видно, тълкуването на това понятие в съвременния свят е жестоко изкривено.
    Всички останали методи водят само до потискане на симптомите, костващи парични средства, добро самочувствие, здраве и най-вече сияеща младост. Организмът крещи, че нещо не е в ред, а човечецът само замазва дупките… Абсолютна лудост…
    Чудно ми е как всред този океан от информация, много хора допускат да се „разхождат“ с акне, наднормено тегло и куп неприсъщи нам болести?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.