10 мита за хипертонията

Умението да отличите правдивата информация за повишено кръвно от митовете за хипертонията действително помага да съхраните здравето живота си.

Статистиката показва, че всеки трети възрастен човек на планетата страда от високо кръвно, а това е една от основните първопричини за инвалидност и смърт. Не е изненадващо, че по този повод има доста митове, в които ако човек вярва, това може да му коства живота. Да видим кои са най-популярните митове за хипертонията.
Хипертония
Мит 1. „Родителите ми са хипертоници, рано или късно и аз ще стана. Обречен съм заради наследствеността“
Наследствеността действително е един от рисковите фактори за развитие на хипертония. Но само един. Обкръжаващата среда, начинът на живот, наличието на вредни навици, храненето – ето това също влияе на нивото на кръвното. Хората, които имат хипертонична наследственост просто трябва да започнат да контролират кръвното си по-рано. Медикаментите позволяват да се държи кръвното в нормални граници и да се живее пълноценно и дълго.

Мит 2. „Хипертонията е болест на възрастните и не застрашава младите хора“
На практика от година на година болестта мутира към все по-млади хора. При съвременния начин на живот е добре човек регулярно да мери кръвното си налягане след 30-годишна възраст. Иначе има риск в пенсионна възраст да получите ненадеен инсулт или сърдечна недостатъчност.

Мит 3. „Високото кръвно винаги има симптоми“.
Всъщност високото кръвно може да няма симптоми в продължение на години, докато не започнат сериозните усложнения. Но има признаци, които дават повод да мерите кръвното си налягане и да започнете профилактично лечение. Това е повишена умора, често главоболие, виене на свят, влошаване на паметта и зрението и задъхване.

Мит 4. „Ако съм вдигнал кръвно значи имам хипертония“.
Хипертонията не се диагностицира по еднократно повишаване на кръвното. Диагнозата се поставя от лекар след серия измервания и резултати от изследвания. Инцидентно повишаване на кръвното се наблюдава също и след физическо натоварване, употреба на кафе или алкохол.

Мит 5. „Алкохолът сваля кръвното“
Научните изследвания показват, че по време на пиене няма рязко повишаване на кръвното, но на сутринта обикновено има леко повишение. Ограничаването и спирането на алкохола помага да се нормализират показанията на кръвното.

Мит 6. „Хипертонията може да се излекува с билки“
Вярно е, че преди години нашите баби и дядовци са лекували хирептонията с билки, но тогава те са живели значително по-малко, не достигайки до времето, когато хипертонията предизвиква усложнения. Сега това е практически невъзможно.

Мит 7. „Само лекарите могат да лекуват хипертония“
Профилактиката и усложненията на хипертонията са работа не само на лекаря. Много зависи и от самия пациент – ще промени ли начина си на живот, ще се откаже ли от вредните навици, ще нормализира ли теглото си.

Мит 8. „Лекарства против хипертония се приемат само при високо кръвно“
На практика нормалното кръвно на хипертониците е именно в следствие на приема на лекарства. Предписаните лекарства трябва да се приемат постоянно, докато доктора не промени лечението. Често хипертоничните кризи настъпват когато пациентът наруши режима или дозировката на лекарствата.

Мит 9. „Лекарствата против хипертония могат да се подберат от самите нас“
Ако показанията на вашето кръвно, съвпадат с показателите на вашия съсед, това не значи, че можете да приемате същите лекарства. Причините за хипертонията могат да са различни и за всяка съществуват отделни лекарства. Подборът на лекарствата е работа на лекаря.

Мит 10. „При хипертония не бива да се спортува“
Физическата активност при хипертония е задължителна, но трябва да се подбират правилно натоварванията след консултация с лекуващия лекар. Правилно подбраните упражнения помагат за коригиране на високото кръвно.

Comments

2 thoughts on “10 мита за хипертонията

 1. Как се предполага да се вярва на статия с медицинско съдържание, написана с толкова правописни грешки? Несериозно е.

  1. Всеки е свободен да вярва в каквото иска 🙂
   Преди време една баба ми каза как да свалям бързо температурата на дъщеря ми, която тогава беше бебе. Нямам идея колко грамотна е била. Но, ако един ден стана баба, пак ще ползвам съвета ѝ.

   Статията е от времето, когато сайта нямаше редактор. Сега ще я оправим 🙂

   Благодаря за забележката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.