Затлъстяването състарява сърцето

Всички знаем, че затлъстяването вреди на сърцето

 

Затлъстяването състарява сърцето
Затлъстяването състарява сърцето

Но напоследък, учените са открили, че по принцип всеки един излишен килограм произвежда отрицателен ефект. И най-интересното е, че вредите от излишните килограми не се изчерпват само с лоша визия и не особено здравословно излъчване. От допълнителните килограми страдат органи, които не можем да видим, но усещаме. Един такъв орган е сърцето.

Затова индекса на телесната маса, който се увеличава с 5 точки вдига риска от сърдечно заболяване с 23%. Според Оксфордския университет, на първо място, ние говорим за коронарна болест на сърцето. Този факт беше доказан при изследване на 1,2 милиона жени, които живеят в Англия и Шотландия. Проучването е продължило 10 години.

По този начин всяка единадесета жена на средна възраст с индекс на телесната маса 21 може да бъде откарана в болница или да умре от сърдечно-съдово заболявания в периода 55-74 години. Но, колкото по-висок индекса, толкова тъжната статистика се увеличава. Графиката върви нагоре при всяка една от всеки шест жени, ако индексът на телесна маса е 34.

Така че, наддаването на тегло предизвиква стареене. Към това се добавя заседналия начин на живот (когато човекът прекарва седнал повече от 4 часа на ден). Ако тези часове са 6, то спокойно можем да говорим за диабет. Най-голям риск има при онези, които са неподвижни повече от 8 часа на ден.

Related Articles

Add Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.